НОВИНИ

Специалните служби на Белгия са включили общо 614 лица в сисъка с чуждестранни джихадисти, я 7 от 10 „сирийски джихадисти“ са тинейджъри или около 20 годишни.

От тези 614 лица, 457 са „сирийски джихадисти“, докато 157 са „кандидат-джихадисти“, според съобщение на белгийския „Knack“, който е получил ексклузивен достъп до базата данни на службите. От тези лица, към момента са починали 109, но имената им не са махнати от базата, в която са включени 372 белгийци и 119 чужденци.
Според ръководителя на OCAD (Звено за координация и анализ на заплахите) Пол Фон Тихелт към белгийските джихадисти съпричастни към атаки в Белгия и Париж трябва да се добавят и 15 белгийци, които „са извършили самоубийствени атаки в Сирия и Ирак“.
Според даннте от базата, джихадистите са представители на 23 националности. Като сред тях има и много с двойно гражданство. Сред тях най-много – „повече от половината“ – са мароканци, има също така и 29 граждани на Русия, 16 на Франция, 13 алжирци, 7 на Холандия, 6 на Италия, 3 сирийци и 3 туницийци и 2 на Македония (в случая става въпрос, че тези лица са граждани на съответните държави, а не че са с такъв етнически произход).
От тях, към момента 266 са в Сирия или Ирак, а 144 са се завърнали в Белгия от зони, където се водят бойни действия.
В базата има общо 16 младежи – на възраст между 12 г. и 18 г. – а властите имат информация за други 32 деца на възраст под 12 г., които вероятно са в Сирия или Ирак, но не са включени в базата.
Най-възрастното лице в базата е на 70 годишен французин от Фрош, който е напуснал страната през август 2013 г. Най-младите са две момичета от Антверпен и Берчем на по 15 г., които попадат в т. нар. „категория 5“ (вероятни канддати за Сирия), в която са общо 157-те наблюдавани лица.
Общо в базата има 104 жени, от които 50 са на място, 18 са се върнали, 19 са опитали да се върнат, 1 е на път, а 16 са „кандидат-джихадисти“.
Според информацията, по-голямата част в „руската група джихадисти“ са чеченци или лица от съседните република като Ингушетия и Дагестан и обикновено те са „подкрепящи, симпатизанти или бивши бойци на Кавказкия Емират“.
Федералният прокурор, Федерик Фон Лео е съобщил, че към момента в страната има задържани 45 лица, за които се предполага че са съпричастни към престъпления свързани с тероризъм, както и че в затворите има 145 човека за връзки с тероризъм.
В допълнение към динамичната база данни за джихадистите и кандидат-джихадистите OCAD смята да създаде в бъдеще и нова база, която да включва информация за проповедници на омраза, вербовчици и вероятни „самотни вълци“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас