НОВИНИ

На вратите на църквите по време на служба трябва да има специализиран охранителен персонал, който да помогне за защитата им от терористични атаки, според експертите.

Според новото ръководство, по-малките църкви във Великобритания са изложени на по-голям риск от атаки и съветник към МВР препоръчва църквите да инсталират камери (записващи) за наблюдение и аларми за атаки, за да защитят паството и духовниците.
Документът от 12 страници, препоръчва църквите да поставят „някого на вратата на вашата църква, който да „приема“ хората в сградата по време на служба, който може да затвори вратата в случай на спешна ситуация“, т.е. ако се излезе от дипломатичността на английския изказ църквите да си назначат „фейс-контрол“.
Документът , цитиран от „Експрес“ препоръчва църковните власти да са сигурни, че някой „стои на вратата преди, по време и след служба, докато има хора от паството“.
Препоръките идват в момент, когато рискът от терористични атаки във Велиобритания се смята за повишен – особено след ислямистките атаки във Франция – и когато според много експерти, сред най-вероятните нови мишени на джихадистите са именно християнските храмове.
Експертът на британското МВР препоръчва още църквите да поставят заключващи механизми на вратите на храмовете и да информират хората какво трябва да предприемат, ако забележат нещо подозрително.
„Работата на човека на вратата е да забави който и да е нападател (вкл. тези, които не са терористи) така че полицията да може да пристигне и да се справи с тях“, пише още в документа, който идва след като на някои викарии е препоръчано да не носят на обществени места верижки (т.е. кръстчета) от опасения, че те може да ги превърнат в потенциални мишени на нападатели (Някой да не си помисли, че има нещо общо с религията!).
Полицията също така е разпоредила на църквите е разпоредено още да проучат сигурността си, а МВР заяви, че ще отдели над 2.8 млн. евро за подобряване на сигурността на местата за молитва.
Всъщност подходът, който се възприема от европейските политици по този въпрос доста напомня за ситуацията в Египет, където нападенията срещу християните зачестиха след отстраняването на президента Мохамед Морси и местата за молитва на християните – в частност църквите – се пазят от въоръжени военни.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас