НОВИНИ

След една година на политиката на Меркел на отворени за мигрантите врати, равносметката е тъжна, а перспективите за икономиката на страната са мрачни.

До този извод води анализ на икономическите измерения на масовото нахлуване на мигранти в Германия, публикуван от немския Епок Таймс.
След като от една година, изразът Wir schaffen das (Ще се справим) на канцлера Ангела Меркел е използван като водещ в икономиката на Германия, неминуемо възникват и поредица от въпроси. Колко търсещи убежище мигранти има в страната? На колко е разрешено да останат? Колко струват мигрантите? Има ли някакво дълготрайно и устойчиво нарастване? Какво става с безрботицата?
Данните, в отговорите на тези въпроси са стряскащи.
Според официалната сатистика, от януари 2015 г. в Германия са дошли 1.33 милиона търсещи убежище. За получаване на статут на бежанци, по данни на Федералнат служба по миграцията и бежанците (BAMF), са направили официално искане около 960 000 от тях. В медиите (напр. немския Фокус) се твърди, че сега, те са намалели до около 16 000 на месец. Но по официални данни на BAMF, нещата са доста по-различни. Към от началото на тази година до юли, официално са регистрирани 468 762 искания за убжище, което представлява увеличение от 139% спрямо същия период на 2015 г.
Досега, на 49.2% от поискалите убежище, официално е бил признат статут на бежанци, като в същото време се отчита, че до 60% от поискалите ще могат да останат в Германия. Но тук не е включено увеличението от мигрантите, които идват/ще дойдат по линия на събиране на семействата. BAMF очаква, че т.к. почти половината от бежанците от са на възраст до 25 години, те вероятно нямат съпруги и деца. (Интересно, но доста пожелателно и неотговарящо на истината предположение – бел.ред.) Това означава, че по линия на семействата в Германия ще дойдат още около 655 000 човека. Разбира се, BAMF не отчита и нещо друго – увеличението на мигрантите за сметка на новородените (вече на територията на Германия) деца на мигранти, за които държавата също ще трябва да плаща съответните социални разходи.
Според различните информации, за бежанците през изминалата 1 година, са били изразходвани между 6.5 и 21.1 милиарда евро:
1-ви вариант Според анализ на Commerzbank (основан на политиката „Ще се справим“), „Разходите за бежанците натоварват публичния бюджет с допълнителни изисквания, които биха могли да дадат тласък на икономиката“. Веднъж след като пълнолетните самотни (т.е. без семейства – бел.ред.) бежанци (т.е., мигрантите, които вече са получили статут на такива – бел.ред.) са напуснали приемните центрове, те предизвикват разходи на провинциите (лендерите – бел.ред.) от приблизително 980 евро на месец (на човек), като това включва и настаняването и здравните застраховки. „Умножено по средното количество на бежанците през 2015 г. (525 000), това ще доведе до нетни очаквани разходи от около 6.5 милиарда евро. Това отговаря на 0.2% от БВП“, считат от Commerzbank.
2-ри вариант Според Института Ifo за икономически изследвания в Мюнхен, разходите на държавата да бежанците през 2015 г. са 21.1 милиарда евро, като е било прието, че до края на 2015 г. дошлите в Германия ще бъдат 1.1 милиона човека.
Дали това ще има стимулиращ ефект? Не, не и постоянен.
Експертът по данъците и пенсиите проф. Бернд Рафелхюшен твърди, че през 2015 г. се наблюдава „само малък икономически бум, (предизвикан) от бежанците“. Причините за него са, че държавата се нуждае от пари в кеш, че строителният сектор се съживява, и че са необходими повече преподаватели и други работещи в образоватнелната сфера. „Ние извършихме много изследвания, като последното е през 2008 г. за Фондацията по пазарна икономика. Съответно, увеличаване със 100 000 имиграни с най-лошата възможна квалификация, налага увеличаване на съществуващото у нас (в Германия – бел.ред.) данъчно натоварване с общо 0.3% - ако те се интегрират не толкова добре, както в миналото“, казва професорът. Това означава, че 1.5 милиона бежанци за една година изискват 4.5% допълнителни приходи за държавата, което пък на свой ред означава увеличаване на данъците. Немският институт за икономически изследвания (DIW) публикува през ноември 2015 г. следното сравнение: „100 евро, които държавата дава за бежанците, разбира се никога не се връщат обратно като 100 евро под формата на данъци (напр. ДДС). Точно както, ако държавата просто удвои Hartz IV (наборът от социални помощи – бел.ред.), би имало същия ефект. Държавата дава пари на бежанците, те ги консумират и лостът за икономикта е мелък. Цялата работа е едно фиаско.“
Дали Германия ще получи от бежанците устойчив икономически прираст в дългосрочен план? Икономистите казват, че това няма да стане. Главният икономист на Commerzbank Кремер казва, че „Перспективите за дългосрочния прираст на една икономика зависят в критична степен от два фактора – броят на заетите лица и увеличаването на производителнотта на труда“. Продуктивността на труда расте, увеличава се и броят на работещите. Теоретично, на пазара на труда се появяват повече хора. Но тази тенденция няма да продължи счита той и допълва, че още през 2017/2018 г. отново ще се появи тенденция към спад. „Възможностите за дългосрочен прираст на немската икономика трудно ще се променят по този начин (с увеличаването на мигрантите – бел.ред.). Ние предвиждаме за в бъдеще около 0.5%“, твърди Кремер.

Бежанците не се интегрират и трябва да бъдат върнати по страните им, немски министър
За сметка на това пък се очаква увеличаване на безработицата сред бежанците. При тях възможностите за наемане на работа се ограничават от липсата на квалификация и слабите езикови познания. Във връзка с това немската агенция Фокус пише: „Докато безработицата сред немското население падна до 6.1%, нивото на безработицата сред имигрантите, получили убежище и произхождащи от не-европейски страни за една година се е повишило с повече от 10 процентни пункта – до 52.1%.“

Германия е готова за до 300 000 мигранти до края на годината, а 50% от немците вече не искат Меркел

Германия – мръсна приказка - изнасилвания и сесуално насилие от мигранти през юли
Всичко това прави продължаването на политиката на канцлера Меркел и прословутото Wir schaffen das още по-разрушителни – и за Германия, и за ЕС.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас