НОВИНИ

Чартърен полет, който да събере, нямащите право на бежански статут от Европа би свършил доста по-добра работа

По време на сесия по въпроси на външните работи на ЕП, Кайро изрази притеснения, че Европа не успява да изпълни обещанието си направено на срещата на високо ниво по имиграцията във Валета (Малта), миналата година.

Според Египет, който на 100% не е в Европа, ЕС не спазва обещанието за „кеш“ и друга помощ за справяне с потока мигранти, пише в изявление на египетското външно министерство, съобщава египетския „Ал Ахрам“.

Според съобщението, в момента Египет е „дом“ на 5 млн. бежанци*, вкл. 500 000 избягали от войната в Сирия и според външното министерство на страната „те се радват“ на всички социални услуги осигурени от египтяните, докато икономиката на страната боледува. Може би, не е било зле египетското МВнР да добави, че те са осигурени от египтяните с парите на европейските данъкоплатци, икономиките на чиито страни също не са „в розово състояние“ (както е и с другите страни от Близкия Изток приели т. нар. „сирийски бежанци“, дори и за тези съседни на Сирия).

Другата „новина“ съобщена от помощникът на министъра на външните работи на ЕП- чиито членове все пак са избрани от европейските граждани, а не са назначени от управляващ кабинет – е, че потока нелегални имигранти (НЕ БЕЖАНЦИ!) през египетското и либийско крайбрежие се е засилил, тъй като е забранено влизането на мигранти в Европа през т. нар. „Балкански път“. Излиза, че нелегалното влизане в Европа по море е разрешено.

Кайро е изразил „дълбоки притеснения“, че полемиката в Европа относно нелегалната имиграция и мерките за убежище „установяват заплахи служещи на анти-чужди и анти-Ислямски лагери и водят до по-голяма дискриминация и екстремизъм“.

Просто превъзходно, нали. Вместо египетските власти, които получават не малки помощи от ЕС да се погрижат за сигурността на крайбрежието си, някакъв администратор в МВнР „дава акъл“ на евродепутатите, какво трябва да правят европейските страни. Може би в Египет, християните – които са малцинство – не страдат от анти-християнски сантименти, въпреки, че те не са гости на президента ел-Сиси или гости на бившия президент Морси, а техни сънародници от поколения. Пристигащите в Европа, египтяни настояващи за бежански статут съвсем не са единици и може би преди да искат мерки срещу нелегалната имиграция египетските власти биха могли да дойдат и да си съберат от Европа тези нелегални имигранти или пък да се „откажат“ от тях, тъй като имат право на статут, заради политически гонения … все пак в Египет, война няма, нали.

Подобно на други страни от региона и Египет е страна по различни регионални договорености по отношение на бежанците, а всички тези страни имат допълнителни (национални) регулации за тях, като много са въведени след войната в Сирия и са насочени директно към т. нар. „сирийски бежанци“. Често тези правила, напр. не може да влизат сами мъже и пр. определено са с дискриминационен характер, но мотивите за тях са „защита на националната сигурност“. Е, излиза, че всички имат право да защитават националните си граници и националната си сигурност, но без европейските страни.

 

*По данни на ООН към януари 2015 г. в Ивицата Газа (Египет) има 8 бежански лагера на Агенцията на ООН за Палестина , в който живеят 560 964 палестински бежанци и 1 276 926 регистрирани бежанци, като цяло от общо 1 816 379 население. Данните от цифровата графика на снимката са на "Амнести Интернешънъл" към 4 септември 2015 г., т.е. тогава в Египет е имало 132 375 сирийски бежанци - населението на Египет е почти 85 млн. души - просто за сравнение това на Италия е около 60 млн.!

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас