НОВИНИ

Опитва ли се някой да реактивира "Балканския маршрут"

Групи „мигранти“, намиращи се в Гърция са организирали демонстрации в четири града в знак на протест срещу забавяне в процедурите за предоставяне на убежище.

Протести е имало в Солун, Хиос и Лесбос, а група недоволни са били блокирали магистралата свързваща Гърция и Македония за около 30 мин. в сряда, съобщава гръцкия „Катерини“.
Демострацията в Хиос е била пред кметството и недоволните, „бягащи от войната и насилието“ са били с ръчно изработени плакати – един дори е бил написал (с оранжев маркер) на тялото си „децата заслужават бъдеще“. Подход, който беше използван от организиралите „импулсивната акция“ за преминаване на унгарската граница, от който се отказаха след няколко дни.
Около 500 човека са се събрали във втория по големина град в страната, Солун и са крещели „отворете границите“, т.е. явно проблема не е в процедурите.
„Аз съм тук от 6 месеца и ние все още сме „в капан“ тук. Хората, достигащи Италия могат да преминават границите. Но на нас не ни е позволено да го правим, аз не мога да разбера защо“, казва 21-годишен мъж, представил се като Абдо Рджаб от Ракка („столицата“ на „Ислямска Държава“), цитиран от „Fredericksburg.com“.
Полицията не е арестувала никого.
Въпреки, че т. нар. „Балкански път“ се води „официално“ за затворен, „мигрантите“ продължават с опитите за нелегално пресичане на границите – основно използвайки планински/горски участъци и преминаване през тъмната част на денонощието.
Представител на гръцката полиция в северната част на страната е коментирал за АФП, че (в четвъртък) на границата са били задържани 196 лица в рамките на 24 часа, които са били ескортирани до лагери за бежанци – което е най-голямата бройка заловени след подписването на споразумението между ЕС и Турция.
„Ние, правим каквото можем, за да ги спрем“, казва високопоставения офицер пожелал анонимност и допълва, че някои от тях са „твърдо решени да преминат“.
Зачестилите през последните дни съобщения за „недоволство“ и неоторизирано преминаване на границите от страна на намиращите се в Гърция в комбинация с активното „осветляване“ на исканията им – от „активисти“ в социалните мрежи – може да предположи опит за създаване по държавните граници, намиращи се на т. нар. „Балкански път“ на „лагери“ – неоторизирано струпване на лица – по подобие на това във Вентимиля (на границата между Италия и Франция) и де факто реактивирането на маршрута.

Ако, на някого текста от "ръчноизработения плакат" на "бежанците" му се струва познат - ДА, има защо! Това е една от мантрите повтаряни от Брюксел.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас