НОВИНИ

Според лидера на френския „Национален Фронт“, Мари льо Пен забраната на т.нар. буркини в страната е необходима, тъй като „никоя друга религия не създава проблеми“.

Льо Пен е сред най-познатите политически и обществени фигури, които подкрепят рестрикцииите, въпреки, че върховният съд ги „отмени“.
„Буркините са симптом. Един от многото симптоми на нарастването на фундаменталисткия ислям във Франция от много години“, казва тя в интервю за CNN.
По думите й, ситуацията с буркините е сред „исканията проектирани да кажат „Ние, мюсюлманите, макар и не всички сме съгласни с това, ние искаме да ядем различно (различна храна), ние искаме да живеем различно, ние искаме да се обличаме различно““.
Льо Пен коментира още, че ислямистките фундаменталисти искат да наложат техни собствени правила на Франция, а на въпрос, защо мюсюлманките са обект на предложените забрани, тя отговаря: „Защото мюсюлманите фундаменталисти са тези, които създават проблеми във Франция“.
„Никоя друга религия не създава проблеми“, допълва тя.
Льо Пен се изказва за забрана на „демонстративни“ религиозни символи и в т. ч. буркините и „забрадките“ на обществени места.
Бившият френски президент Никола Саркози, също се изказа в подкрепа на забраната им и по време на предизборно събитие за кампанията му през 2017 г. заяви, че отказва да остави буркините да се наложат по френските плажове и басейни – „трябва да има закон за забраната на цялата територия на Републиката“.
Първоначално около 30 френски града забраниха де факто къпането с дрехи – реално „буркините“ са облекло с дълги ръкави и крачоли и подобно облекло не позволява „слънчеви бани“ – и въпреки решението на съда в тяхна полза над 20 града решиха да продължат забраната, която се превърна във „водеща новина“ за много арабски медии и в кауза на жени „правозащитнички“ именно от тези страни – въпреки, че самите защитнички нямат същите права на съгражданите им мъже.
Докато, активистите се „караха“ за правата на буркиноносителките по френските плажове започнаха нападения на жени по бикини или по монокини, но явно правото им да плажуват по начин типичен за страната не е нещо, което да заслужава внимание.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас