НОВИНИ

По време на посещението си във Варна, премиерът Борисов заяви, че България и Европа не могат да поемат повече икономически мигранти и границите трябва да се затворят.

На страницата си във Фейсбук, Борисов по-късно обобщи своята позиция:
„Да бъдем единни и да живеем в разбирателство, това до голяма степен засяга ситуацията ни в Европа в момента – не само да охраняваме границите си, но и да насочим фокуса към държавите, от които идват икономически мигранти.
Те трябва да получат не само техническа помощ, но и подкрепа за изграждане на институции, които да създадат условия, така че гражданите да не ги напускат. Ние за икономически мигранти повече възможност нямаме, България категорично, виждате и Европа вече се задъхва до такава степен, че настанаха проблеми там. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск на практика препотвърди моите думи, че Европа трябва да затвори външните си граници за икономически мигранти, докато се решат проблемите. Европа трябва да започне да се възприема като едно цяло с външни граници, които да бъдат охранявани съвместно. Оптимист съм, но чакам срещата на 27-те държавни и правителствени ръководители на 16-ти септември, след това ще може да говорим с повече конкретика.

Туск: Европа е на границата на възможностите си за приемане на мигранти и бежанци
В момента говорим и за обща европейска енергийна интеграция и сигурност с интерконекторна свързаност, като трябва да излезем с общо европейско решение. Очакваме това да бъде заявено утре на международната енергийна среща във Варна, където ще присъства руски представител, както се договорихме с президента Путин.“
Премиерът Борисов каза, че е оптимист по отношение на европейската среща на 16 септември относно позицията на останалите държави, които, според него, ще препотвърдят българската позиция във връзка с мигрантите. Той допълни още, че „Сега външният министър има задача на следващата си среща с външния министър на Афганистан да му зададе директно въпроса кога ще започнат да си приемат афганистанските граждани, защото ние харчиме по 80 милиона на година да държиме контингента в Афганистан, там е мирно и спокойно сега, така че да бъдат така добри да си изпълнят и техните ангажименти.“


Премиерът бе придружаван и от външния министър Даниел Митов, който потвърди казаното от Борисов. „Европа е изчерпала капацитета си да приема повече мигранти и ако натискът продължи, социалните и образователните системи на държавите в ЕС ще изгърмят“, каза той и допълни, че на срещата на министрите на външните работи от ЕС в Братислава е постигнато съгласие, че в отношенията с Турция трябва да се спре говоренето един за друг и да се премина към говорене един с друг. „Необходимо е да продължим разговора за управлението на бежанската криза, темата за визовата либерализация за турските граждани, както и тази за изпълнението на 72-та критерия, които Турция трябва да покрие задължително, за да получи тази либерализация“, заяви Митов.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас