НОВИНИ

Президентът на Сирия, Башар ал-Ассад предупреди, че екстремисткият манталитет е тежка заплаха не само за Близкия Изток, но и извън него.

Коменатирте са направени по време на негова среща с британска делегация, която е на посещение в Дамаск и включва членове на двете камари на британския Парламент, както и религиозни и академични фигури.
Тази екстремиска менталност е в основата на тероризма, който започна наскоро да удря в много райони вътре в Европа и западните страни като цяло, казва Ассад. Според него, за да се елиминира тероризмът, борбата на място с него не е достатъчна, а трябва противопоставяне на иделогията, която е в основата й и която не познава граници.
Разговорите са били фокусирани върху войната в Сирия и нарастващата опасност от тероризъм и екстремизъм в региона и света и според Ассад, най-голямата опасност пред която сега светът е изправен е екстемисткият манталитет, който е обхванал обществата вътре в региона и извън него. Всъщност, именно това е регионът, от където идва и особено съществена (като брой) група от т. нар. „мигранти“ в Европа.
Някой регионални медии (не деликатно) правят препратка „вързана“ с думте му, към „уахабизма“ и „салафизма“, чиито възгледи доста необезпокоявано са проповядвани и в Европа, и за които се смята, че са в основата на ислямистките формирования, действащи в Сирия, вкл. „Ислямска Държава“ (ИД) и бившата „Ал Кайда“ – сега „Джабхат Фатах ал-Шам“ (ДФШ).
Някои официални представители на власти в Европа, вече изразиха притеснения от „нарастващият салафизъм“ и негативните последици, които може да има за европейската сигурност, но подобни критики най-често водят до „дежурните етикети“ - „расизъм“ и „ислямофобия“.
Всъщност в конкретната ситуация с Ассад ситуацията, в която европейските „правозащитници“ биха изпаднали би била доста комична, ако не беше трагична – привържениците на ИД, ДФШ и други – дори „умерени“ – формирования открито го определят като „ислямофоб“ и „анти-мюсюлманин“.


Използвана е информация на САНА.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас