НОВИНИ

Стотици от пристигналите по поканата на канцлера Меркел лица в Германия се оказва, че са женени за деца.

За сериозността на ситуацията само година след като Меркел практически „отвори вратите на Европа“ може да се съди по факта, че германското правителство е формирало специална работна група, която да намери решение за нарастващия проблем с „детските бракове“.
Повечето от тези т. нар. „бракове“ са били законни в страните от където са дошли т. нар. „мигранти“ – вкл. сключени по законите на Шариата – но не са законни (с малки изключения, за които е необходима съдебна оторизация) във Федералната Република.
Сега немските съдилища са подложени на натиск относно тези случаи и най-вероятно всичките решения ще преминават през пълния инстанционен процес (също най-вероятно за сметка на немските данъкоплатци).
Един от изнесените в общественото пространство случаи (съобщен от „Дойче Веле“) е на 14 годишно момиче омъжено за 21 годишният си братовчед в Сирия, която е била поставена под специални грижи и разделена от съпруг-роднина. Върховният съд е отменил решението на градския съд, предвиждащо разделянето. Това, което обаче остава извън общественото пространство е кой всъщност е „узаконил“ този брак в Сирия, защото най-вероятно това не е представител на Сирийската Република и става въпрос за само религиозен брак – дори според информацията на „Дойче Веле“ мин. възраст за брак в Сирия е 16 г.
Целта на работната група, създадена от министъра на равосъдието е основно изработване на обвързващи правила, които да разрешат проблема, а официалната позиция на партията на Меркел (и на съюзника им – Христян-демократическия съюз на Бавария) е, че „едно 11-, 13 – или 15 –годишно момиче трябва да е в училище, а не в брак“.
Предполага се, че „детските бракове“ сред „бежанците“, живеещи в Германия вече са поне 1 000 – като половината от тях са в Бавария – но, както е в повечето случаи, отнасящи се до „гостите на Меркел“, властите са много пестеливи в информацията и може да се предположи, че реално те са доста повече*.
Уговорените бракове – каквито в повечето случаи са „детските бракове“ – също не са разрешени в Германия; те са криминализирани по чл. 237 от НК, но той не включва религиозните бракове, които принципно изобщо не са правно признати във федералната репубрика.
По данни на „SOS детски селища“ почти половината от браковете между сирийците в бежанските лагери включват поне един непълнолетен – родителите разглеждат момичетата като бреме и „бракът“ е начин да се освободят от задълженията (и разходите) по тяхното отглеждане. Според информации от непраителствени организации - и неофициални източници – често това отърваване е не само уговорен детски брак, а брак с овъзмездяване на родителите, т.е. те продават момичетата (най-често съобщенията за „продажба“ са сръзани с „купувачи“ – богати араби от страни от Персийския Залив, които не желаят да приемат т. нар. „сирийски бежанци“).


*По данни от 2013 г. от доклад на Германското министерство по въпросите на семейството, възрастните граждани, жените и младежите за насилствените бракове, група от 3 443 лица е потърсила съвети относно насилствен брак през 2008 г. като в 30% от случаите става въпрос за лица под 18 г.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас