НОВИНИ

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нарече президента на САЩ Барах Обама „син на курва“ (изразът се смекчава от някои медии, като „син на проститутка или „кучи син“), което стана причина, планираната между двамата среща да бъде отменена от Белия дом.

Говорейки по повод очакванията, че на срещата му с Обама, американският президент ще постави въпроса за вълната на убийства на лица, свързани с наркотрафика и разпространението на наркотици във Филипините (от поемането на властта от Дутерте на 30 юни до сега са убити над 2 400 такива), филипинският президент заяви „Кой е той да ми се противопоставя?! Аз съм президент на суверена страна. И ние отдавна престанахме да бъдем колония. Аз нямам друг господар, освен филипинския народ. Никой, ама никой… (следва неразбираемо мърморене) Трябва да имате уважение. Не само да хвърляте въпроси и изявления. Син на курва, ще те наругая на този форум. Кампанията срещу наркотиците ще продължи. Много ще бъдат убити, докато и последният продавач на наркотици на дребно, не бъде махнат от улиците. Докато (последният – бел.ред.) производител на наркотици не бъде убит. Ние ще продължаваме и аз ще продължавам. И на мене не ми пука (използван е изразът „I don’t give d shit“ – бел.ред.) от който и да ме наблюдава. Никой няма правото да ми дава уроци. Господ не може да прави това… Искате ли точната дума? (следва фраза на филипино – бел.ред.) Ние ще се търкаляме в калта като свине, ако вие ми го направите (има се в предвид, че ще бият – бел.ред.) Не приемам твърдението, че някой е по-висш от мене!“
В своето изявление, Дутерте също така обвини САЩ, че до голяма степен със своите действия в миналото са станали причина за много от сегашните проблеми – най-вече в южните части на Филипините и по-конкретно – на о.Минданао. „Фактически, ние наследихме този проблем от Съединените щати. Защо? Защото те нахлуха в тази страна (Филипините – бел.ред.) и ни направиха поробен народ. Всеки има ужасен списък на извънсъдебни убивания. Защо да се прави проблем за борбата с престъпността?...Вижте човешките права в Америка по този повод. Начинът, по който те третират мигрантите там“, казва той.


Всъщност, Обама съвсем не е първият политик, когото Дутерте нарича по такъв начин.
Наскоро, също по повод на убиването на производители, трафиканти и разпространители на наркотици без съд и присъда, ООН отправи предупреждение към Филипините, като заплаши, че „държавни дейци“ може да бъдат наказани. В резултат, преди две седмици, Дутерте отвърна, че страната може да напусне ООН и нарече генералния секретар Бан Ки-муун „син на курва“. (Тогава световните агенции също „благовъзпитано“ смекчиха израза на „кучи син“ – бел.ред.) „Може би, ние просто ще трябва да решим да се отделим от Обединените нации. Ако си толкова груб, син на курва, ние просто ще ви напуснем… На мене не ми пука (отново - I don't give a shit – бел.ред.) за тях. Те са тези, които ни се намесват. Не можеш просто да излезеш и да правиш лайняни изявления срещу една страна“, заяви той, цитиран от Блумбърг.
През май, Дутерте нарече „син на курва“ и папа Франциск (въпреки, че след това се извини), а пък посланика на САЩ Филип Голдберг бе определен като „син на курва – гей“…

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас