НОВИНИ

От Алжир и Тунис директно в Италия
Докато южните италиански острови са подложени на огромен натиск, заради непрекъснато стоварваните т. нар. „мигранти“ от Средиземно море, сега и вторият по големина италиански остров - Сардиния, е пред колапс.

На острова са започнали да пристигат (макар и малко за сега) корабчета – всъщност това основно са гумени надуваеми лодки с различно качество – които прекарват лица директно от Тунис и Алжир до разположения в западната част на Средиземно море остров.
Към момента, този феномен е ограничен, но увеличаващ се, съобщава „Il Giornale“.
Все още не е ясно дали изборът на Сардиния – който е голям курортен център – е случаен или преднамерен, но на 20 август двама алжирци са били арестувани от властите след като са стоварили на плажа в Сулчис 20 „мигранти“, прекарани с корабччета от северноафриканското крайбрежие.

Същият ден е имало и две други стоварания – в Сан Антонио и в Телуада – а ден, по-късно и в Порто Пино. Във всичките случаи, пристигащите са били алжирци.
Пътуването до Сардиния е значително по-опасно и по-дълго от това до Сицилия, още повече че след предприетите от ЕС усилия на вода практически мигрантите са качвани (претоварвани от лодките) на кораби за Италия в непосредствена близост до либийското крайбрежие.
Островът, едни от чиито забележителности датират до Бронзовата епоха буквално е залят от „мигранти“ – в допълнение към стовараните от корабите на ВМС на Италия, бреговата охрана и различните НПО-та, идват и стотиците самостоятелно пристигнали алжирци. В различни центрове за настаняване на острова има повече от 4 500 „мигранти“, но трансферите – и пристиганията – не спират.
Очакванно, този факт предизвиква недоволство сред местните власти, още повече че преди т. нар. „мигрантска криза“ островът, който е с изключително красива и атрактивна природа, беше едно от предпочитаните места за почивка от италианците.
Губернаторът Франческо Пиляру коментира, че „е безсмислено да се докарват хора, които не искат да стоят“ тук, а местният полицейски синдикат алармира, че ситуацията започва да води до притеснения.
„Показателно е нарастване на стоварванията на лица от Алжир. Това е отваряне на миграционен мост, който не трябва да бъде подценяван“, коментира секретарят на провинция Каляри, Мауро Аресу.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас