НОВИНИ

Унгария и Сърбия се подготвят за трудна есен
Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че крехкото споразумениемежду ЕС и Турция за ограничаване на миграционния поток през Балканите, не дава възможност да се изключи извънредна ситуация – същата като тази през миналата година.

Той направи това изявление в Белград, на съвместна пресконференция с премиера на Сърбия Алексадър Вучич. „Ние не трябва да бъдем глупави, ние не можем да изключим възможността, това, което стана през миналата година, да се случи отново през тази година, и че работата, която свършихме миналата година ще трябва да се повтори“, каза той и (в отговор на журналистически въпрос) добави, че“има шансове, че ситуацията е вероятно да се влоши, и рисковете са големи… Ние трябва да имаме на ръка планове, в случай, че ситуацията се влоши“.
По думите му, Унгария иска да запази резултатите постигнати през 2015 г. и поради това, няма да приеме какъвто и да било вид на незаконност, вкл. нелегално влизане на територията на страната. „Ние ще предотвратим това с всички възможни средства“, заяви Орбан.
По време на визитата му, той е предложил на сръбския си колега, двете страни да си сътрудничат по въпроса, защото „ние имаме законни интереси да се осигури, никой да не може да везе нелегално на територията на Сърбия“. По този начин, ще се повиши и сигурността на Унгария, обясни унгарският премиер.
Орбан също така подчерта, че не желае да направи каквото и да било в интерес на сигурността на унгарския народ, което може да причини неудобство на Сърбия. „Не е от наш най-добър интерес, хиляди мигранти да са заклещени в Сърбия, докато ние защитаваме границите на Унгария“, каза той.
Орбан и Вучич са се споразумели, на границата между двете страни да бъдат открити нови пунктове за пресичането й – за тези, които искат да се движат по законен ред между двете Сърбия и Унгария.
На свой ред, по същата тема (за миграционната криза), премиерът на Сърбия Вучич напомни, че Будапеща оказва помощ по опазването на границата с Македония, и че те биха искали също така да разширят това по българската граница. Той отбеляза, че Сърбия се ес тремяла да покаже солидарност с мигрантите, но че страната няма възможност да приеме нелегални имигранти.
Вучич заяви, че в началото на миграционната криза, онези които са идвали от региони, където се водят войни са били ексклузивно семейства. Обаче сега, 81% от мигрантите идват от Афганистан и са икономически мигранти. За първи път, продължи той, мигрантите са започнали да създават проблеми, да се бият и да извършват грабежи. Допълнително към всичко това, осигуряването на храна и подслон за мигрантите води до огромни разходи. И въпреки че ЕС осигурява помощ, на Сърбия все пак й се налага да прави значителни финансови разходи за грижите за мигрантите.
По думите на Вучич, Унгария и Сърбия са успели да запазят изключително позитивни отношения, независимо от това, че не винаги са били съгласни една с друга по всички въпроси. Той допълни, че трябва да има подготовка за есента и зимата, защото на територията на Сърбия вече има над 5 000 мигранти и съобщи, че съвместни оперативни групи работят за подготовката на страната му за предстоящия период.
В отговор на журналистически въпрос във връзка с предстоящия на 2 октомври референдум в Унгария по миграционните квоти, Орбан отново разясни, че референдумът е необходим, защото той очаква засилващи се сериозни конфликти между Унгария и Брюксел по проблема за миграцията, защото Брюксел се стреми да наложи на държавите от ЕС правила, които са противоположни на техните интереси. „Ако Брюксел не промени мнението си, и ние не приемем позицията на Брюксел, това може да доведе само до едно нещо – един продължаващ правен и политически диспут… Колкото е по-голям броят на хората, които ни подкрепят на референдума, толкова по-добри са шансовете, ние да имаме успех, когато се борим в тази битка с Брюксел“, заяви Орбан.
Очевидно, с нарастването на взаимодействието между Будапеща и Белгард за недопускане в Сърбия на идващите от Гърция и Турция през Македония и България нелегални мигранти, се увеличават и предпоставките, нашата страна наред с Гърция, да се превърне в миграционното гето на Европа… Дано управляващите в София си дадат ясна сметка за това и да предприемат някакви по-конкретни резултатни мерки това да не се случи. За съжаление, поне засега, няма признаци това да се случи. Наистина, през последните дни, чухме някои по-остри изявления, но думите, когато не са „подплътени“ с конкретни решителни мерки, едва ли ще спрат нахлуващите у нас все повече мигранти, дори и без да се стигне до окончателен провал на сделката ЕС – Турция.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас