НОВИНИ

Религиозният дебат относно „кой е по-мюсюлманин“ между Кралство Саудитска Арабия и Иран започна да се изостя след коментара на Върховния мюфтия на Кралството.

Министърът на външните работи на Иран, Мохамад Джавад Зариф, заяви че религията на Иран и на повечето мюсюлмани, изобщо не е като тази на Саудитска Арабия.
„Разбира се; няма прилика между исляма на иранците и пвечето мюсюлмани и тесногръдият екстремизъм, който старшият уахабитски духовник и саудитските господари на терора проповядват“, пише той в профила си в Туитър.

Днес, президентът на Иран, Хасан Рохани призова мюсюлманите по света да обединят сили и да изправят саудитските управляващи пред правосъдието за варварщините в мюсюлманските страни в Близкия Изток.

„Страните в региона и мюсюлманите по света трябва да предприемат конкретни усилия, насочени към разрешаване на съществуващите проблеми и наказване на саудитското правителство“, казва той, цтиран от иранските медии.
Днес, по време на среща с близки на загиналите при поклонението от миналата година, върховният лидер на ислямската революция аятолах Али Хаменей – чиято критика относно инцидента беше дадена като причина за коментарите на саудитския мюфтия – заяви, че Иран е била критичен само по отношение на смърта на поклониците и е критикувала и правозащитни организации и други страни за това, че са избрали да запазят мълчание по този въпрос.

Върховният мюфтия на Саудитска Арабия: Иранците „не са мюсюлмани“.
„Подобно мълчание е бич, измъчващ мюсюлмански народи. Това е катастрофа за ислямския свят“, казва той по време на срещата, цитиран от иранските медии и допълва, че управляващите в Кралството са били толкова „засрамени“, че дори не са поднесли извинения на мюсюлманските страни, които са загубили сънародници в трагедията.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас