НОВИНИ

На съвместна пресконференция на държавните лидери на Унгария, Полша, Чехия и Словакия, премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че Вишеградската четворка (В4) счита, че „ние се нуждаем от ЕС, не какъвто и да е ЕС, а един силен ЕС“.

По думите му, сега ЕС е богат, но и слаб – и това е най-лошата възможна комбинация. Това е „което ни докара всички беди“ – като миграцията, която става по един неконтролиран начин, каза той. Ние трябва да сложим край на това – ние сме християнски страни и ние знаем, какви морални задължения произтичат от нашите принципи, но помощта трябва да бъде оказвана там, където има нужда от нея, а не да се докарват тук проблемите, допълни Орбан. Той добави, че отбранителните инициативи срещу неконтролираната миграция трябва да бъдат пренесени колкото се може по на юг, а също и че поради това, на България трябва да й бъде оказана помощ.
Унгарският премиер заяви още, че консултациите на лидерите на В4 за подготовката на срещата ва високо ниво на ЕС в Братислава са били успешни. Те са на мнението, че Brexit е огромна възможност – той е шанс да се изправим пред нашите грешки и слабости, като в същото време е необходимо да се оказва натиск, тези грешки да бъдат коригирани.
Орбан иска, ЕС да се придържа към „историческите, религиозните и националните идентичности“ на държавите – членове. „Brexit е фантастична възможност. Ние сме в исторически културен момент. Точно сега, има възможност за една културна контрареволюция… Хората не се променят, националните и религиозни идентичности все още имат своето място. Няма европейска идентичност, която би могла да ги замени“, каза Орбан. „Икономическият патриотизъм е валидна точка за обсъждане. Хората казват, че парите не миришат, но собственикът на парите мирише… Само онези нации, които имат техните исторически, религиозни и национални идентичности ще оцелеят и ще бъдат силни“, заяви още той по повод на миграцията и състоянието на ЕС.
Премиерът на Полша Беата Шидло отбеляза, че В4 е най-динамично развиващата се група в ЕС, която може да определя бъдещето на Европа. Според нея, сега (след Brexit) е и възможно, и трябва да се направят реформи, които да подобрят външните позиции на ЕС на световния пазар. Тя допълни, че В4 имат конкретни предложения за реформи в ЕС, едно от които е, че „Европейската комисия не трябва да се занимава с политика, а с изпълнението на специфични проекти и планове“.
Според словашкият премиер Роберт Фицо, на срещата в Братислава трябва да бъде определено, къде е сега ЕС и да бъде дадена диагноза на „здравословните проблеми“ на общността. Ако имаме необходимата смелост да отговорим на въпросите, и да диагностицираме проблемите, може да се намерят и решенията, които „да ни доведат до възстановяване“.
По думите на чешкия премиер Бохуслав Соботка, съвместна европейска армия би помогнала с управлението на международни кризи, включително и със защитата на границите. Той счита, че ЕС трябва да се концентрира върху промени, които „жителите на Европа могат действително да усетят“ – такива, като опазването на сигурността и подобряването на жизнените стандарти.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас