НОВИНИ

Турските власти изразиха подкрепа за провеждае на операция за изгонване на „Ислямска Държава“ (ИД) от сирийския град Ракка, но са против в нея водеща роля да имат сирийските кююрдки формирования (YPG).

„Това, на което Турция акцентира вниманието и настоява – е това, вместо само (кюрдските) YPG да провеждат операция, в качеството на ключови сили (да бъдат) местни жители на региона, а не YPG“, цитира ТАСС изявление на министъра на отбраната на Турция, Фикри Ъшък направено в четвъртък за Ройтерс.
Според изявление на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, неговите сили са готови да вземат Ракка заедно с американски.
„Ние, заявихме, че няма да е проблем от наша гледна точка“, съобщиха кюрдски медии негово изявление предано от Ройтерс (късно в сряда).
„Ние, казахме, „Нека нашите войници да отидат заедно. Каквото и да е необходимо – ще бъде направено“, допълва Ердоган. Без да дава никакви детайли относно възможната турска роля, която ще бъде обсъдена на последващи разговори.

Ердоган се надява, заедно със САЩ и Русия да се постигне прекратяване на огъня в Алепо
Ракка „де факто“ е столица на джихадистите в Сирия и сирийската армия направи опит за освобождаването на града – по рано тази година – но беше отблъсната. Смята се, че една от основните „точки“ в подкрепата оказвана на сирийските кюрски формирования от САЩ е именно Ракка и по-точно – провеждането на операция за освобождаването на града (като според неофициални информации в нея кюрдските подразделения трябва да изиграят ролята на основен наземен елемент).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас