НОВИНИ

Египетските власти да забранили излагането на обществени места на статуи, които не са одобрени от властите.

Забраната е приета в сряда, след като се стигна до обществено недоволство и дебати, заради скулптура, която не се е понравила на египтяните.
Властите са наредили на провинция Соаг да вземе мерки по отношение „проблемната“ творба, която предизвика вълна от недоволство и „бъзици“ в интернет.

„Забранено е да се правят (нови) или да се реновират статуи, стени (стенописи, фрески) или скулптури на египетски обществени места освен в случаите, когато е направен цялостен преглед от министрствата на антиките и културата“, заяви премиерът Шериф Исмаил, цитиран от „Ал Ахрам“.
Представител на кабинета, който е пожелал да запази анонимност е коментира за държавната медия, че решението е дошло след като на обществени места са били поставяни многократно „лоши статуи, които не отговарят на египетската история с дълбоки корени“.
Проблемната скулптура довела до намеса на правителството е изложена в град Соаг и включва: войник, който плътно е прегърнал жена изодзад.
Изглежда и с нея ситуацията е доста подобна на тази от нашия виц за Иванчо, който попитал учителката коя от жените, които ядят сладолед е омъжена – Тази която го лапа, или тази която го ближе…
Според кмета на града статуята е трябвало да представи „войник-мъченик, който прегръща майка си“, но „хората я разбраха погрешно“. От автора й е поискано да промени скулптурата и да я направи на жена, която държи египетския флаг.
Е, при еда самостоятелна фигура, трудно може да дойде „мръсното подсъзнание“ … въпреки, че не е 100% изключено.
Наскоро в провинция Миная е била свалена друта скулптура – версия на бюста на Кралица Нефертити – която не е допаднала на египтяните.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас