НОВИНИ

Около 03.00 ч. българско време в петък (9 септември) Северна Корея е извършила нов – 5-ти ядрен опит, при който е била взривена ядрена бойна глава, която е предназначена за балистични ракети.

Петъчният опит е за проверка и потвърждаване на структурата и специфичните особености на действие на новоразработена ядрена бойна глава, която може да бъде натоварена на намиращи се на въоръжение стратегическите балистични ракети Hwasong на Корейската народна армия, се казва в съобщение на Института по ядрени оръжия на КНДР. В него се съобщава още, че са били „измерени“ и „мощността на експлозията, коефициента на използване на ядрения материал“, а също и че при теста не е имало изтичане на радиоактивност и не са нанесени поражения на околната среда.
Очевидно, датата на провеждане на ядрения опит е свързана със 68-та годишнина от основаването на страната.
Сеизмологичните центрове по света са отбелязали времето и мястото на ядрения опит, предизвикал земетресение с магнитуд, информациите за който варират между 5 и 5.3. Според специалисти, мощността на ядрената експлозия е била около 10 килотона. Мястото на опита е на полигон в северните части на Северна Корея, на около 350-400 км югозападно от руския град Владивосток.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас