НОВИНИ

Трите жени арестувани в южната част на френската столица в четвъртък през нощта са подготвяли терористична атака срещу „Gare de Lyon“ (Лионската гара, която е един от шестте най-големи основни жп терминали на Париж) и полицаи, съобщават френските медии, позоваващи се на източник.

В четвъртък (през нощта) френската полиция по разследването за изоставена – в неделя - кола с газови бутилки, оставена в близост до катедралъата Нотр Дам арестува три жени, заподозрени в планирането на атаки – при ареста една от тях беше простреяна.
Арестът на трите „радикализирани“ са на възраст 39 г., 23 г. и 19 г. идва след като разузнавателните служби са предупредили полицията за предстояща атака. Съобщението, разпратено до полицията предупреждава, че е възможно да има самоубийтвена атака в жп станция в Париж или по линия RER D (една от петте линии на системата за бърз транспорт в Париж).
Източник от полицията, цитиран от телевизия „BFM“ е заявил, че трите заподозрени са дали клетвва за вярност към „Ислямска Държава“ (ИД) и са планирали атаки срещу гарата, както и срещу представители на полицията. Смята се, че са искали да осъществят самоубийствени бомбени атаки.
Тази информация (към момента) не е потвърдена от властите, но министърът на вътрешните работи на Франция, Бернард Казньов коментира в четвъртък, че са се подготвяли „нови насилствени … предстоящи действия“ и избягването на заплахата е било „състезание с времето“.
В коментар от петък, президентът Оланд заяви, че „е унищожена“ терористична клетка.


Основният заподозрян е 19-годишната Инас Мадани, която е дъщеря на собственика на изоставената колата. Според информациите от петък, тя е положила клетва за вярност към ИД, а баща й също е известен на полицията като радикализиран.

Откриха кола с бутилки с газ до катедралата Нотр Дам в Париж

Задържаха още една двойка заради колата с газови бутилки до Нотр Дам
При ареста й, тя е извадила нож, с който е наръгала полицай и е била простреляна от него в крака. При задържането и в трите жени са намерени ножове.
Четирима човека – двама братя и техните приятелки – също са задържани, заради колата, изоставена до катедралата, където винаги е пълно с туристи. Първата двойка – съответно на 34 г. и 29 г. е задържана от вторник и те са известни на полицията за връзки с радикални ислямисти.
Брат му и приятелката му – и двамата на по 26 г. – пък са задържани късно в сряда.
Първоначално за колата алармирал служител в бар, разположен наблизо. Намереното от властите сиво Пежо 607 е било без номера и с включени аварийни светлини. Бутилката на задната седалка е била празна, но тези отзад – 5 броя – са били пълни; намерени са и три туби дизелово гориво, но никакви детонатори.
Представител на полицията, коментира в четвъртък, че ако „това е било заговор за атака – методът е много странен“.
Според неофициални информации (от петък) жената е искала да запали колата, но не и да умре.


По информация на „Локал“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас