НОВИНИ

Реформа предприета от социалистката с марокански произход Наджад Валауд-Белкасем, която е министър на ообразованието на Франция, предвижда намаляване на изучаването на латински и гръцки в полза на изучаване „историята на Исляма“.

Мярката е довела до крайно негативна реакция сред преподавателите.
„Френските момчета трябва да „забравят“ християнската история, Средните векове, Шарл Велики (или Шарл І) и прочие. По-добре да научат историята на Мохамед и Исляма. Направлението на реформата, искана от правителството на Оланд е повече или по-малко това“, пише Рейчъл Ненци в материал за „Il Giornale“.
Новият образователен курс предприет от социалистите очаква децата задължително да изучават Ислям, докато изучаването на Средните векове от историяа на Европа отива в избираемите предмети. Това обаче не е в всичко в програмата на „неокомунистите глобалисти“ – ключовите моменти от френската история са с акцент върху това „колко кофти са французите“. Децата ще бъдат запознавани с най-мрачните периоди като колониализма и геноцидите в Африка.
Часовете за изучаване на латински и гръцки – които са в основата на древната европейска история – също са направо „обезглавени“. Те са редуцирани със 73% и сведени от 36 ч. на 10 ч. на седмица (докато латинският е „принципно“ по-лесен за хората ползващи френски език или за които френският е роден, то ситуацията с гръцкия е доста по-различна, а и в двата случая не става въпрос за постигане на писмена грамотност!). Подобен брой учебни часове са отделени на информатиката.
За сметка на това френските деца ще учат Ислям, само не е ясно дали г-жа министърката ще ги накара да учат арабски, за да рецтират Корана, а още по-добре да намери преподаватели, които могат да четат оригиналният език на който „свещената за мюсюлманите книга“ е написана – тогава приносът й ще бъде признат от доста широка аудитория. Е, ако успее да намери, ама … едва ли!

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас