НОВИНИ

Неприятната истина е, че т. нар. „мигранти“ не бягат от насилие, а търсят охолен и добре осигурен живот на готованци
Хиляди отказват да останат в страни, където няма война и където могат да започнат нов живот, защото – те са „твърде бедни“, т.е. това, което ще получиат за сметка на данъците на гражданите на тези страни не им е достатъчно.

Шокиращи данни показват, как въпреки, че националните граници на много страни в ЕС и Европа са обсадени от т. нар. „мигранти“, в плановете на последните, тези страни са само „спирки“ по пътя към по-желаните като Франция, Германия и Великобритания.
Мнението за тези страни е не само на „мигрантите“, а дори на „сирийските бежанци“ според които много от тези европейски трани са „твърде бедни“, за да останат в тях, въпреки че всички знаем, че „бягат от войната и насилието в Сирия“.
Хиляди от Сирия, Ирак и Афганистан отиват в Турция и от там – Гърция/България, Македония, Сърбия до унгарската граница. По-голямата част от тях нямат и най-малкото намерение да останат в тези страни, Турция също – с изключение на бежанците намиращи се в пограничните райони, но повечето от тях са при близки и процеса е по-скоро периодично преминаване на границата (коато има проблеми) и връщане обратно.
Влизайки в Сърбия, „мигрантите“ могат да заявят желание за „искане за получаване на убежище“ и това им дава 72 часа за явяване в някои от 5-те центра, където могат да подадат заявлението.
Ситуацията обаче е, че от хилядите влезли в тези центрове едва 600 са подали искания. Т.е. центровете са използвани като „безплатни хотели“ за почивка по пътя към „по-богатите“ – не, че тов не се заплаща от сръбските данъкоплатци.
Според данни на Белградския център за човешки права от 577 995 лица са заявили намерение за търсене на убежище през 2015 г., само 583 са подали такива искания, т.е. 99.99% са излъгали сръбските власти при влизането в страната.
Това принуди сръбското правителство да въведе специални правни норми, които позволяват даването на – сертификат - правен статут на лица транзитно преминаващи през страната.
„Бежанците са на сигурно и Добре дошли тук“, казва сръбския премиер Вучич, но „бежанците“ виждат балканската страна в доста по-различна светлина – „твърде бедна“.
Средната заплата в западната ни съседка е 330 евро и явно това не е отговаря на „стандартите“ на претендиращите, че бягат от война и насилие.
Сириец, който е бил в лагер за мигранти в Сърбия е коментирал за британския „Експрес“, че „няма начин“ той да подаде искане за убежище в Сърбия, без значение че трябва да чака месеци в лагера и да разчита на трафиканти – т.е. да наруши съзнателно законите – за да мине границата.
60-годишният сириец Мохамед Миреш, който е дошъл в Европа заедно със съпругата си и 17-годишният си син иска да отидат при „мама Меркел“. Той разказва, че в Турция синът му е работил – „носеше неща от по 50 кг. или 60 кг. наоколо във ферма, но получаваше почти никакви пари“.
„Той е толкова млад. Аз искам той да ходи на училище“, разказва сириецът Мохамед и допълва, че в Германия „те имат бъдеще“ – „тук в Сърбия няма нищо за нас“.
„Германия ни иска. Германия каза, че ние можем да отидем там“, допълва той.
Мнението, явно е масово споделяно сред лицата намиращи се в Сърбия - 23-годишният афганистанец Куис Хамиди също иска при „мама Меркел“.
Той настоява да отиде в Германия, тъй като Сърбия е „твърде бедна“.
„Преди всичко ние искаме да отидем в Германия, защото те ни искат, те ни приемат“, казва той, докато друг негов сънародник е с „по-широки предпочитания“ – освен Германия, за афганистанец отказал името му да бъде споменавано приемливи варианти са и Франция, и Великобритания.
„Това е твърде бедна страна. Ние какво можем да правим? Къде да работим?“, обясвяна той „мотиви те“ си, все едно че масата от тези лица работят в Германия, Франция или Англия, още повече, че сред „основните квалификации“ – най-вече на афганистанците – е отглеждането на макови насаждения за опиум.
„Разбира се, ние ще чакаме тук, докато не намерим начин да преминем“, допълва той видимо без никакви притеснения, че това е открито заявление за планирано нарушаване на закона, а и защо ли да се притеснява след като до сега на никого не е потърсена наказателна отговорност.
Според съобщението на „Експрес“, България е сред страните, които най-много биха приели търсещи убежище и биха им дали разрешително за престой – заедно с Малта, Финландия, Италия и Чешката Република. Данните на ЕВРОСТАТ за първототримесечие на 2016 г., показват, че в Чехия само 20 сирийци са подали искания за убежище, а 105 иракчани са поискали престой. Унас 2 000 иракчани са поискали убежище, а 440 сирийци са подали искания за официален сатут, което РЕАЛНО Е ПОВЕЧЕ от потърсилите такъв статут в Унгария – 1 320 афганистанци и 945 иракчани, т.е. поне 2 440 на 2 265.
Това, че „сме бедни“ не е новина, нито за нас , нито за т. нар. „мигранти“ и тук идва въпросът – Какво в България им е допаднало повече отколкото в Чехия или Унгария? Стандартите и в двете са по-високи, отколкото у нас, но и двете не са „на кръстопът“…

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас