НОВИНИ

(Обновено...)

Днес в Македония (в района на Скопската земетръсна зона) станаха серия земетресения, които бяха усетени и на територията на България, вкл. и в София.

Първото земетресение е станало в 07.58 ч. (тук и по-надолу информацията е в българско време) и е било с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер, като е усетено с интензитет от 6.7 по Европейската макросеизмична скала. Вторият е бил само минута по-късно – в 07.59 ч. и е бил с по-слаб магнитуд – 2.8 по скалата на Рихтер (усетен е с интензитет от 4.5). Най-силният трус (който бе усетен и в България) е бил в 16.10 ч. – с магнитуд 5.3 степен по скалата на Рихтер, като епицентърът му е бил на 6 км източно от Скопие, 7 км североизточно от Сопище, на дълбочина от 4 км. Първите два труса са били с епицентрове приблизително на същото място, като дълбочината им е била на 4 и 3 км. Трусовете са били съпроводени от силно бучене.
Докато първите два труса са предизвикали само известна тревога сред населението, третият е предизвикал паника. Хората масово са напуснали сградите, опасявайки се от ново и още по-силно земетресение.
Няма съобщения за по-сериозни разрушения и жертви. На някои сгради са нанесени известни малки щети - има срутени комини, паднали керемиди и мазилки.
Поради включване на аварийните системи, за известно време централната част на Скопие е останала без вода. Успоредно с това, интернет и телефонните връзки са били буквално претовари от потребителите. Постепенно обаче, обстановката се е нормализирала.
В София, по по-високите етажи на сградите, земетресението беше усетено слабо, като хоризонтален трус.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас