НОВИНИ

Либийската брегова охрана съобщи, че е заловила катер на НПО извършващо превозви на мигранти от Либия за Европа. Екипажът на катера – двама граждани на Германия е бил арестуван.
Катерът е собственост на неправителствената организация „Sea-Eye“, която да сега (според собственте й съобщения) е „спасила“ и превозила в ЕВрпа почти 4 000 мигранти.

Катерът Спииди е бил забелязан от кораб на бреговата охрана на Либия в района на Завия. След като е бил подаден сигнал да спре, екипажът се е опитал да избяга, като се възползва от голямата скорост, която той може да развие. Бли са дадени предупредителни изстрели и катерът е спрял, след което намиращите се на борда му двама граждани на Германия са били арестувани.
По информация на бреговата охрана, катерът е пристигнал от Тунис.
Катерът е тип „Ribtec 1200 Cabin RIB” (надуваем твърд катер) с дължина 11.5 м и дизелов двигател с мощност 600 кс, който може да развие скорост до 45 възела (83 км/ч), а екипажът му обикновено се състои от 4 човека. Спииди действа от пристанище Зарзис в Тунис, като според организацията „извършва бързи плавания за интервенции в релевантна зона покрай крайбрежието на Либия“.
Очевидно, неправителствените организации, на много от които ЕС плаща за „спасяването“ на мигранти, не се задоволяват с това, да претоварват, след като лодкте и корабчетата с които те тръгват за Европа излязат в международни води, а направо нарушават териториалните води на Либия.
Основателят на неправителствената организация „Sea-Eye“ Михаел Бушхойр, който живее в Регенсбург в Бавария е отказал коментари за медиите във възка със станалото.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас