НОВИНИ

Министерство на външните работи на Сирия съобщи, че отказва да позволи доставка на хуманитарна помощ – „особено, когато е осигурена от турския режим“ – да влиза в Алепо без координиране със сирийското правителство и ООН, съобщава САНА.

Около обедните часове във вторник Агенция Ройтерс съобщи, че камиони - около 20 - с хуманитарна помощ са пресекли турско-сирийската граница при КПП Чилвегьозю.

„Коментирайки изявленията на турския режим, подчертаващи неговото намерение да изпрати материали дегизирани като хуманитарна помощ в град Алепо, Сирийската Арабска Република заявява отказа си да позволи такива материали да влязат без значение, кой ги осигурява, включително турският режим в частност, без координация със сирийското правителство и ООН“, казва източник от министерството, цитиран от САНА.
Източникът е коментирал още, че каквато и да е военна операция от турските ВВС над сирийска територия под предтекста, че е борба срещу „Ислямска Държава“ (ИД) без координация със сирийското правителство и Руското командване за операции продължава да бъде очевидна агресия срещу Сирия и нарушаване на суверенитета и териториалната цялост. Той е подчертал, че Сирия ще се изправи срещу всяка атака и ще отговори със всички подходящи средства в рамките на защитата на националния суверенитет.
По думите му, от началото на конфликта, „Турция винаги е осигурявала подкрепа на въоръжените терористични организации и им е доставяла пари, оръжие, да не споменаваме подслоняването на терористи, подпомагането им и докарването на наемници от целия свят, за да убиват сирийски хора и да унищожат нашата страна“. Източникът, заявява още, че Анкара няма право да твърди, че се грижи за сирийците и че се бие срещу тероризма, особено в Алепо, защото осигурява неограничена поддръжка за тероризма, който причини големи разрушения в страната.
В понеделник президентътна Турция Реджеп Таийп Ердоган обяви изпращането на хуманитарната автоколона за Алепо и заяви, че „след залез слънце ООН и нашия Червен полумесец изпращат камиони с играчки, дрехи и продоволствия в Алепо“.
„Помощта ще бъде доставена по съгласуван хуманитарен маршрут“, заяви още той, цитиран от ТАСС.

 

*Според напдписа, с който се разпространява снимката - това е протест на жители на Алепо, според които "По-добре хлад, отколкото унижение!".

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас