НОВИНИ

Арестуваните в Германия „сирийски бежанци“ най-вероятно са терористи от джихадистката групировка Ислямска държава (ИД).

Във вторник, в Германия бяха арестувани трима „сирийци“, които според изявление на министъра на вътрешните работи на страната Томас де Мезиер са били свързани с извършителите на терористичните атаки в Париж през миналата година, при които бяха убити 130 човека. Има доказателства, че за да се доберат до Европа, те са използвали едни и същи трафиканти на мигранти и фалшификатори на паспорти, каза още министърът.
Тримата мъже (по информация от федералната прокуратура, двама от тях са тийнейджъри – на 17 и 18 години, а третият е 26 годишен) бяха задържани в бежански лагери в северна Германия – в Шлезвиг – Холщайн по заповеди за задържане „за участие в терористична група“, издадени от прокуратурата в Карлсруе. Те са пристигнали в страната през ноември м.г. по Балканския маршрут на мигрантите „с мисия“, поставена им от ИД. По думите на де Мезиер, разследващите не са открили доказателства за наличие на планове за специфична атака, но може би те са очаквали инструкции. „За сега, разследванията сочат връзки с парижките нападатели от ноември 2015 г. Те може да са били спяща клетка“, съобщи той. Всички заподозрени имат сирийски паспорти и „всички доказателства показват“, че документите, с които те са пътували са дошли „от същата работилница“ като тези на терористите от Париж, и са били докарани в Европа от „същата организация за трафик“ на мигранти.
Единият от задържаните – Махир ал-Х. се е присъединил към ИД през септември 2015 г. и е получил подготовка за боравене с оръжие и експлозиви в Ракка („столицата“ но ИД в Сирия. Другите двама – Мохамед А. и Ибрахим М. са влезли ИД през октомври – свързани са с терорист от групировката, който е отговарял за операциите и атаките извън територипта на ИД и са отпътували за Европа. ИД им е дала паспортите, по над 1 000 долара и мобилни телефони със специален комуникационен софт уеър.
В тази връзка, министър де Мезиер отбеляза, че двама от терористите, извършили атакита в Париж са били регистрирани бежанци. „Това предполага, че ИД е решена да изпраща този тип хора да се смесят с бежанците с цел да причинят нестабилност в Европа и в Германия“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас