НОВИНИ

Парламентът в Туркменистан прие поправки в конституцията на страната, с които се дава възможност на сегашния президент Гурбангули Бердимухамедов да остане пожизнено на власт.

Парламентът и Съветът на старейшините на Туркменистан единодушно приеха поправките в основния закон, с които президентския мандат бе удължен от 5 на 7 години и беше премахнато възрастовото ограничение на държавния глава от 70 години.
В Туркменистан понастоящем е президент 59 годишния Гурбангули Бердимухамедов, който дойде на власт през 2006 г. – след смъртта на тогавашния пожизнен президент Сапармурат Ниязов. През 2012 г. той бе преизбран за президент с 97% от гласовете. С приетите днес промени в конституцията, на практика се създава възможност, той пожизнено да остане на власт.
Според много коментатори, в страната (считана за една от най-авторитарните от появилите се след разпада на СССР) в момента се създава култ към личността на Бердимухамедов, като лично той и членовете на семейството му упражняват пълна и неограничена власт над всички аспекти на обществения живот. Самият Бердимухамедов носи титлата „Аркадаг“ (защитник, пазител).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас