НОВИНИ

82% от мигрантите, които пристигат в Италия (напоследък – около поне по 15 000 на седмица) се оплакват от насилие в приемните центрове за мигранти в Италия, а 90% от тях съобщават за насилия от страна на трафикантите и други мигранти по време на пътуването им до Европа.

Според доклад на НПО Доктори за човешки права, разпространен във вторник, нивото на насилие в центровете за мигранти в Италия е шокиращо високо, като това се отнася особено за тези на о.Сицилия. На острова, ситуацията се изостря непрекъснато – поради непрекъснатия приток на нови мигранти.
Реално, ситуацията с мигрантите в Италия се усложнява непрекъснато след затварянето на северните й граници - с Франция, Австрия, Швейцария. Това на практика предизвиква големи маси мигранти да остават в Италия без възможности да продължат пътя си – мнозинството от тях предпочитат да отидат в Германия, Швеция, Великобритания…
Според Доктори за човешки права, положението в мигрантските лагери в Либия е още по-лошо – поради липсата на хигиена, вода, а побоищата, изтезанията и убийствата на мигранти от други „бягащи от насилията хора“ и трафикантите са ежедневие. Според доклада на организацията, пътуването от Африка до Европа трае до 20 месеца, 14 от които са в лагери в Либия – в очакване на възможност за преминаване на Средиземно море. Но най-интересното е, че едва 10% от идващите от Африка мигранти си признават, че идват в Европа по икономически причини, докато мнозинството твърдят, че са преследвани в страните си.
Разбира се, и този (както и редица подобни) доклади на НПО са доста далече от действителността. Така, Граничната агенция на ЕС Фронтекс съобщава, че огромното мнозинство от всички идващи в Европа мигранти са водени от стремежа да подобрят в материално отношение живота си, а не защото бягат от някаква реална опасност, а според официални твърдения на представители на Гърция и ЕС, процентът на икономическите мигранти преобладава и най-малко е около 70%.
От друга страна, насилие в центровете за настаняване на мигранти наистина има. Едва ли обаче 8 от всеки 10 мигранти в Италия са били подложени на насилия в тях. А ако все пак е така, то това означава, че мнозинството от тях просто считат упражняването на насилие срещу собствените си „колеги по съдба“ за нещо напълно „нормално“. И това е поредното „културно различие“, с което европолитиците искат „да обогатят“ Европа.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас