НОВИНИ

Политиката на „отворени врати“ на германския канцлер Ангела Меркел нанесе друг катастрофален удар по страната – само 1 на 10 000 от т. нар. „мигранти“ пристигнали във Федералната република от миналата година има работа.

Статистиката е зашеметяваща, особено в комбинация с мантрите на политическия естаблишмънт, че тези хора ще спасят европейскаат икономика, ще бъдат ТОЛКОВА НЕОБХОДИМАТА работна сила – все едно, че в Европа няма безработица, а има недостиг на работна ръка – и че ще „ни плащат пенсии“ (последната мантра е широко тиражирана в Италия).
Въпреки опитите на г-жа канцлерката да накара немските фирми да наемат повече от „гостите й“ – странно как този подход прилича на искането на Брюскел за задължително разселване на тези лица – немският бизнес – подобно на някои държави от ЕС – съвсем не е съгласен.
Въпреки, яростната кампания на „Меркел & Со“, местните бизнесмени твърдят, че т. нар. „бежанци“ „не са готови“ за местния пазар на труда. Немските фирми са наели по-малко от 100 бежанци, въпреки че пристигналите са над милион (само през миналата година).
И така, Меркел е привикала ръководителите на най-големите немски компании в Берлин, за да обяснят липсата на действие и дори се е опитала да хвърли вината върху тях, съобщава британския „Експрес“.
По данни на изследване на „Ройтерс“ в 30-те компании в германския стоков индекс са наети само 63 бежанци, като общо, а от тях 50 са в „Deutsche Post DHL“ (похвалени за „прагматичният си подход“ – бежанците са наети да сортират и доставят писма и пратки).

PolMPRefПо време на“спявката при канцлерката“, която е била в сряда, представителите са отбелязали факта, че тези лица не са с гарантирано разрешително за престой в страната (т.е. Меркел иска бизнеса да наема не „бежанци“, а лица с неясен статут на пребиваване на територията на Германия или ако наистина има вакантно място, според искането й то трябва да бъде заето не от немски гражданин или гражданин на друга европейска държава, а от лице, което може да се окаже дори незаконно пребиваващо в Германия).
Друг мотив изтъкнат от бизнеса е, че тези лица нямат необходимите езикови умения и познания по немски език и са с много лоша квалификация. (Преди дни Бундестагът пусна версия на страницата си във Интернет на арабски език, сигурно заради високата езикова квалификация на „гостите на Меркел“, както те сами се наричат).
„Имайки в предвид, че 80% от търсещите убежище не са високо квалифицирани и може все още да нямат високо ниво на владеене на немски (език), ние първоначално предложихме позиции, които не изискват технически умения или значително взаимодействие (комуникация) на немски“, коментира говорител на германската бизнес общност, цитиран от „Експрес“.
Според немския бизнес значителна част от тези лица имат квалификация под основно или средно образование, много не могат да четат и пишат – дори на родните си езици.
Въпреки това, г-жа „Wir Schaffen Das" е настояла по време на срещата, че „всички ще спечелят“ ако повече бежанци са интегрирани чрез работното място и е отбелязала, че специални центрове за работа за мигранти ще бъдат създадени, за да им помогнат в намирането на работа, жилища и признаване на квалификация от техни предишни работодатели и образование. Някой да не си помисли, че е дискриминация – немските и европейски граждани сами трябва да доказват и приравняват квалификационните си документи – а за „нейните гости“ ще се погрижи правителството, използвайки данъците на гражданите.
Тезата на г-жа канцлерката е меко казано „абсурдна“ – за много дейности, доказването на квалификация може да стане бързо и евтино без „препоръки“ от напр. Карл Маркс (това е името дадено от един от пристигналите в Европа) – просто, ако имаш уменията за основно технически дейности, те веднага се виждат, дори и да „нямаш тапия“.
Особено недскриминационно в подхода на немските управляващи е факта, че в частност медицинските работници – това бяха първите тръгнали от страните от бившия СИВ да работят навън – трябва да държат изпити по специализираната професионална терминология на езика на страната където искат да работят (според скорошни информации тези правила – благодарение на норми на ЕС – в някаква степен са заобиколени във Великобритания, където сега последствията/проблемите от това започват да „тормозят“ здравната система на Острова). За никого не е тайна, че много български, полски и дурги меедицински сестри работят не като медицински перонал, а кото болногледачи и помощници на възрастни и болни хора, много лекари работят като помощен медицински персонал и това положение продължава с години, докато научат езика – на професионално ниво – и положат необходимите изпити (ако имат късмет). За други това положение, обаче остава перманентно, не защото им е приятно или отговаря на квалификацията им, а защото е начин да изкарват повече пари, дори и чрез по-ниско квалифициран труд.

А, явно парите са в основата на всичко. Сузане Ейкемайер от Германската федерална агенция по заетостта коментира: „Много бежанци се нуждаят бързо от пари, за да ги изпратят на своите близки в техните страни или да платят своите сметки и те не виждат никакви предимства от едно чиракуване, което започва с по-ниско заплащане“.

„Ние се опитваме да ги убедим, че това ще бъде по-добре в дългосрочен план и ние се опитваме да изясним какви умения всъщност имат“, казва още тя.
Разгледани от друга перспектива обаче, думите й означават – дошлите в Европа искат значителни суми, които да изнесат не само извън Германия, но извън ЕС (вероятно това ще помогне доста на европейската икономика!?). „Да платят сметки“ - интересно, какви са тези сметки след като повечето лица живеят безплатно и на различни социални помощи, още повече че – според изявлението на представителите на бизнеса – не става въпрос за „бежнци“, а за лица (вероятно подали – в добрия случай) искане за убежище.
Проблемът е, че механиците от Афганистан могат да оправят коли, но те никога не са били в професионално училище и нямат сертификат“, дава пример Ейкмейер.
Интересно как експерт по заетостта може да прецени професионалните умения на механик на автомобили? Даването на афганистанците за пример е още по-впечатляващо, тъй като афганистанците, КОГАТО СА В АФГАНИСТАН с удоволствие дават интервюта за това колко са спечелили тази година от маковите полета и каква е била реколтата (обикновено цели семейства се издържат единствено и ексклузивно от обраротката на тези полета, а според пследните съобщения „реколтата“ тази година е била МНОГО ДОБРА, заради ГЕННОМОДИФИЦИРАНИТ СЕМЕНА).

Тезата й звучи „много приятно“ за всички граждани на по-бедни европейски държави, нали?!? Отиваш напр. в Германия, показваш диплома от висше учебно заведение на държава от ЕС, показваш маса документи удостоверяващи дългогодишен трудов стаж по специалността – разбира се, преведени на немски и легализирани според изискванията и всичко това за твоя сметка – вероятно поназнайваш немски език на някакво ниво или друг официален език на ЕС, но като минимум един от ОФИЦИАЛНИТЕ ЕЗИЦИ на т. нар. Съюз и .. И някои от подчинените на г-жа Ейкемайер, усмихнато ти отговаря: НЕ МОЖЕ!

А, уж всички сме РАВНИ, нали?!?
След първоначалното искане на г-жа канцлерата към фирмите, част от „бежанците“ напълно открито заявиха пред медиите: Ние сме гости на Меркел. Не сме дошли да работим!
Не на последно място процесът при който държавата се намесва в работата на частния бизнес има едно позабравено име от миналото, име което възпитаничката на ГДР, г-жа Меркел знае много добре!

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас