НОВИНИ

Броят на мюсюлманите в Германия, които са прегърнали радикалната идеология на салафизма почти се е удвоил за три години.

Въпреки тезата, че стриктните разбирания – които са доста близки до ухабитските – се изповядват от „малка група“, данните на германския „Tagesspiegel“ показват съвсем различна картинка. Ако до преди три години салафистите са били 5 500 – което изобщо не е МАЛКО – то, те вече са над 9 200.
Президентът на немската агенция за вътрешно разузнаване, Ханс-Георг Маасен отчита това рязко покачване на броя на салафистите и отбелязва, че увеличаването на общия брой е по-голяма база за вербовка от страна на организации като „Ислямска Държава“ (ИД).
Той дори коментира, че Федералният офис за защита на конститцията (BfV) от дълго време знае, че повечето от мюсюлманите пътували в Сирия и Ирак, за да се присъединят към ИД са именно от тези салафисти и сега – много се връщат в Германия.
Особено странно в изказването на Маасен е, че Офисът имал трудности с това да определи, кои от салафистит ще се обърнат към насилие, тъй като много салафистки проповедници виждат насилието като законен метод за реклама на исляма. Един такъв проповедник – Свен Лау – в момента чака процес за подпомагане на вербовка и набиране на финансови средства за ИД. С други думи, те не проповядват идеология, а тероризъм, а г-н Лау си е подкрепящ терористична организация, но е „трудно да се определи“ дали последователите им ще прибегнат до насилие или може немските разузнавачи под насилие имат в предвид „тероризъм“.
Маасен е изразил притеснения относно още потенциални т. нар. „самотни вълци“, които да извършат нападения под ръководството на ИД или защото са инспирирани от пропагандата на организацията в Интернет. Т.е. от джихадисти, които да извършат терористични атаки под директното ръководство на други терористи или в унисон с идеологията на тези терористи – използването на „коректната политическа терминология“ от страна на експерти, особено в сферата на сигурността е нещо – добре известно на Маасен и колегите му – крайно неефективно и дори вредно, но факт е че експертите са ПОД политиците.
Според него, от жизнено значение за инфраструктурата на ислямистите в Германия са „WhatsApp“, „Telegram“ и „Facebook“ – социалните платформи позволяват на ИД да управлява нападателите (т.е. терористите) мигновенно от която и да е точка на света с някои от техните криптирани системи, особено „Telegram“, която е трудно да бъде пробита, казва още той.
Изказването му относно социалните мрежи – които без съмнение много активно се използват от джихадистите, но не е толкова трудно да бъдат контролирани от властите – някаки си странно идва след изказването на Президента на ЕК, Жан-Клод Юнкер и искането на ЕС за по-голям контрол именно в някои социални мрежи. За съжаление – поне до тук – резултатите от подобен контрол показват, че „по-контролирани“ са обикновенните (редови) потребители, а терористите и техните симпатизанти продължават да си „гукат“ дори и „с цената“ на перманентно нови профили.
Вече и в медиите има доста материали, че напр. във Фейсбук се свалят и блокирт страници и съобщения, които критикуват джихадистите (или мюсюлманите), а пропагандните материали на ИД си стоят необезпокоявани – интересно защо ли?!?
Колкото до салафизмът стига човек да потърси напр. в Google и сред челните резултати излиза: Салафистки-джихадизъм или Джихадистки-Салафизъм е транснационална религиозно-политическа идеология базирана на вярването за „физически“ джихад и салафисктото движение за завръщане към това, което последователите му вярват, че е „ „истински“ сунитски ислям.

 

Използвана е информация на "Бейтбарт".

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас