НОВИНИ

През миналата нощ, около 20 маскирани са атакували посолството на Русия в Киев с пиратки и други пиротехнически средства. Според премиера на Украйна Гройсман, станалото дори не си заслужава да се коментира.

На разпространените в интернет видеозаписи не се вижда охраната на посолството да се е намесила. Във връзка със станалото, посолството на РФ в Киев е изпратило протестна нота в МВнР на Украйна, с която се настоява, да бъде осигурена безоасността на руските дипломатически мисии и работещите в тях.


Вероятно, атаката е свързана с провеждането на 18 септември избори за Държавна Дума на РФ, за които в посолство ще бъде открита избирателна секция.
Интересна е реакцията на премиера на Украйна Владимир Гройсман. Той го е определил като „дребен инцидент“. „Това е много дребен конфликт, който изобщо не се налага да бъде коментиран“, е заявил той и е допълнил, че охраната на руското посолство ще продължава да работи в нормален режим.

Наистина, руското посолство едва ли е понесло особени материални щети. Но не това е важното. Омаловажаването на подобна атака от страна на украинското правителство е доста опасна – дори и само заради факта, че и в Русия има достатъчно „радикално настроени“ хора (за каквито се считат извършилите атаката в Киев). Дали г-н Гройсман би заявил, че не си заслужава коментара, ако „някой“ предприеме подобна атака срещу посолството на Украйна в Москва? Едва ли.
Няма значение, какви са отношенията между две страни – докато те поддържат дипломатически отношения, сигурността на дипломатическите представителства трябва да бъде осигурявана. Ако това не се прави, на практика се доказва липсата на държавност…

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас