НОВИНИ

Силите за сигурност в иракската провинция Киркук са арестували мюсюлмански духовник, по обвинения за връзки с „Ислямска Държава“ (ИД).

Шефът на полицията в Киркук, Сархад Куадир е съобщил в изявление, че арестът е извършен в града в събота, а вербовчикът на джихадисти се е промъкнал в Киркук от Хауиджа, като се е дегизирал като вътрешно разместено лице, съобщава „Бас Нюз“.
След като се е представил за „вътрешен бежанец“, мъжът за когото се знае, че преди е бил имам в джамия близо до Фалуджа се е настанил в лагера „Лайлам“ в Киркук.
След арестът имамът-вербовчик е признал, че е ЧЛЕН на ИД и е потвърдил, че е набирал нови попълнения за джихадистите сред вътрешно разместените АРАБИ (каквито всъщност са и повечето идващи от Ирак в Европа лица с претенции за защитен статут).
Към момента в Киркук има хиляди вътрешно разместени лица,като миналата седмица са пристигнали над 800 човека от град Науиджа, съобщава още иракската медия. Просто за сравнение пристигането на 800 лица напр. Италия рядко се съобщава, тъй като този брой е смятан за малък, а идващите в Европа са всичко друго, но не и СЪНАРОДНИЦИ на гражданите на страните, в които пристигат … за разлика от пристигналите в Киркук иракчани.
Въпреки това, РАЗЛИКАТА е впечатляваща: „Въпреки (големия брой), ВСЯКО вътрешно разместено лице пристигащо на фронтовата линия на (кюрдските сили) пешмергата за първи път ТРЯБВА ДА ПРЕМИНЕ ПРЕЗ ПРОЦЕДУРА ЗА СИГУРНОСТ“, пише още „Бас Нюз“.
Смята се, че град Хиуиджа, разположен западно от Киркук е стратегически – като местоположение – за ИД, която го държи от средата на 2014 г.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас