НОВИНИ

САЩ обозначиха 40-годишният френски гражданин Омар Диабу като „глобален терорист“, обект на икономически санкции от страна на Щатите.

Вербовчикът на джихадисти и „боец“ на „Джабхат ал-Нусра“ (сега „Джаиш Фатах ал-Шам“), който също използва името Омар Омсен стана известен с това, че миналата година фалшифицира смъртта си, за да отиде в Сирия да се бие с джихадистите.
Според съобщението на Държавният депртамент, той ръководи група от около 50 доброволци (френски граждани), които са отишли в Сирия и са се включили в Ал-Нусра (официален клон на Ал Кайда в Сирия).
Той е влязъл в „радара“ на френското разузнаване, заради връзките си със френска екстремистка група и своите видео серии (публикувани в Интернет), за които се смята, че са една от основните причини толкова много френски граждани да отидат да се бият за джихадистите в Сирия и Ирак.
Миналата година, родителите на Диабу съобщиха за смъртта му, но през май той отново се появи и дри даде интервю (през Skype) за телевизия France 2, за да обясни че през Турция е отишъл на джихад в Сирия. Телевизията, също така излъчи кадри от тренировъчен лагер в западна Сирия, където има около 30 млади френски граждани, повечето от които от родния район на Диабу, Ница.
Въпреки, че Диабу, който е със сенегалски произход става известен първоначално с пропагандните видео материали, сам той заявява, че е пътувал до Сирия през 2013 г.


Използвана е информация на „Локал“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас