НОВИНИ

Премиерът на Ирак, Хайдар ал-Абади призова Турция да изтегли войските си стационирани северно от иракския град Мосул и да уважава суверенитета на Ирак.

Подобно на т. нар. операция „Ефратски щит“, която Турция провежда в Сирия, Анкара заяви, че може да стартира операция вътре в Ирак, което притеснява Багдад, съобщава "Бас Нюз".
Абади е поискал от Анкара да уважава суверенитета и териториалната цялост на Ирак, подчертавайки че присъствието на турски войски северно от Мосул ще е злополучно за двустранните отношения и ще забави битката за освобождаването на Мосул, който е под контрола на „Ислямска Държава“ (ИД).
Министърът на външните работи на Ирак, Ибрахим Джаафари също (в неделя) предупреди Анкара в кулоарите на среща за Студената война във Венецуела, че Багдад е против разполагането на турски войски в град Башика (северно от Мосул). Той, също така е призовал турските власти да изтеглят разположените преди това военни с цел да се сложи точка на този въпрос, който афектира върху дипломатическите отношения между Анкара и Багдад.
През 2015 г. Турция разположи около 150 военни в Ирак с твърденията, че те ще тренират „Хашд ал-Уатани“ (местни сунитски сили) близо до Мосул за битка срещу ИД.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас