НОВИНИ

Затварянето на границите предизвика протести сред мигрантите
Швейцария е поредната европейска страна, която реши да въведе свои норми и план за намаляване на потока т. нар. „мигранти“.

Правителството очаква доста по-малък брой искания за предоставяне на убежище през тази година след затягане на правилата за преминаване на границата от Италия, където всеки ден продължават да бъдат стоваряни стотици лица „търсещи по-добър живот в Европа“.
Ситуацията в Италия, която винаги е била „фронтова държава“ става още по-напрегната след намаляването на потока по т. нар. „Балкански маршрут“ и почти пълното затваряне на границите на Австрия и Унгария.
Сега едностранната стъпка на страната се предвижда да намали очаквания приток (за тази година) с около 20%, въпреки че практически през последните месеци тя беше превърната в кризисна точка с увеличаващите се опити за преминаване от съседна Италия.
Докато системата за предоставяне на убежище продължава да функционира, швейцарските власти заявяват, че няма да позволят страната да бъде превърната в поредната транзитна зона по пътя към северна Европа.
Мерките за сигурност по границата с Италия са увеличени и по нея са разположени хеликоптери и дронове за предотвратяване на нелегалното преминаване.
Исканията за предоставяне на убежище в Швейцария през юли и август са намалели с около 1/3 спрямо миналата година, властите са успели да върнат обратно около 5 000 лица (което е около 2/3 от тези успели да преминат през границата с Италия).
Мерките разбира се, не са без последствия и в близките до границата райони в Италия се оформят импровизирани лагери на „мигранти“, които изчакват удобен момент, за да преминат. Бивакуващите по жп гари, обществени места и паркове, не крият намеренията си нелегално да преминат границата, а тези „лагери“ – такъв включително има и в Комо, който подобно на много други италиански градове някога беше предпочитана и дори луксозна туристическа дестинация (на снимката е жп гарата в Комо) – все повече наподобяват ситуацията във Вентимиля (италиано-френската граница) и печално известната „Джунгла“ в Кале (френско-английската граница), но в значително по-малки мащаби.
„Повечето хора тук са отхвърлени (отказано им е) политическо убежище, но те бивакуват тук защото все още имат надежда да достигнат Швейцария“, коментира доброволец в подобен лагер, цитиран от „Експрес“.
Миналата седмица се проведе „про-мигрантски“ марш, чието искане всъщност беше Швейцария да отвори границите и да остави тези лица да се разхождат „напред-назад“, както намерят за добре.
Желанието за преместване в Швейцирия е „стандартното“ – Абдул, който се е представил като 16-годишен сириец (т.е. той на 99.99% получава право на убежище) не иска да стои в Италия, защото … защото „ЖИВОТЪТ Е ПО-ДОБЪР“ в Швейцария.
С наближаването на зимните месеци ситуацията добива критични измерени и италианските власти се опитват по някакъв начин да разрешат ситуацията, вкл. чрез настаняване в различни съоръжения, но това едва ли ще се случи и проблемите ще продължат да ескалират.
Суданецът, Порто Масе (представил се като 18-годишен) открито заявява, че няма да се премести в съоръжение – „АЗ ИМАМ ПРАВОТО ДА БЪДА ТУК на жп арата, така че да мога да ОТИДА в Швейцария във всеки един момент“.
Според изявлението на Швейцария блокирането на „мигрантите“ от пътуване из страната е въпрос на международното право и те просто налагат т. нар. Дъблинска система за връщане на мигранти в първата държава, където са били регистрирани.
По данни на Федералния офис за миграцията в Швейцария, 40% от поискалите защитен статут са се „изпарили“. До 90% от новопристигналите лъжат, избягват или директно бягат от някои центрове за лица, търсещи убежище.
Президентът на швейцарската Народна партия, Албърт Рьости определя настоящата ситуация като „масивен риск за сигурността“ и смята, че „границата трябва да бъде напълно затворена“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас