НОВИНИ

Според властите, и трите импровизирани взривни устройства (ИВУ) в Челси (Манхатън) и Сейсайдпорк (Ню Джърси) са били с прикачени отварящи се мобилни телефони, въпреки че има известна разлика в дизайна им.

ИВУ в Сийсад е трябвало да иксплодира след началото на благотворителното бягане. То е представлявало няколко тръбни бомби вързани заедно в един пакет. Двете ИВУ в Челси са с устройство, разпространяванео по интернет, вкл. и в едно от списанията на джихадистката терористична групировка Ал Кайда. И в двете са били използвани проводници от коледни лампички, а в невзривилото се ИВУ с корпус от тенджера под налягане е имало етикет от химикала Танерит, който може да се намери в много магазини за спортни стоки. Това ИВУ е било много тежко и е съдържало шрапнели.
Определените прилики в дизайна и начина на направата на ИВУ (според изявление на губурнатора на Ню Йорк Ендрю Куомо) показват, че може да има връзка между направилите ги лица, или пък те са направени от едно и също лице.
Късно в неделя, в Елизабет, Ню Джърси са били открити 5 подозрителни устройства в чанта, хвърлена в боклуджийско кошче в близост да гарата на града. Те са били намерени от двама човека, който забелязали, че от чантата стърчат жици и тръба. Едно от тези устройства е експлодирало, когато сапьорно подразделение е опитало да го обезвреди, като е използвало робот. При взрива няма ранени.
До сутринта в понеделник (19 септември), разследващите вече са били установили връзката между всички случаи и са обявили за издирване 28 годишния Ахмад Хан Рахами, за когото се счита, че е управлявал автомобил Honda Civic (модел 2003 г.), чийто регистрационе номер също е бил известен. Счита се, че той може да е свързан с петима други човека, които са били задържани за разпит от ФБР във връзка с експлозията в Челси. Подозренията са паднали върху него, защото на запис на една от охранителните камери в района е забелязан да мъкне тежка чанта на място в близост до мястото, където е станала експлозията.


Служители на ФБР и други служби за сигурност са нахлули рано сутринта в понеделник в къща в Елизабет, където се е считало, че живее или може да е живял Ахмад Рахами.
Той е бил задържан от полицията днес след обяд в Линдън, Ню Джърси след престрелка, в която е бил ранен самият Рахами и двама полицаи. Бил е забелязан да спи във вестибюла на бар в Линдън от полицай, накогото се сторило, че мъжът прилича на издирвания от полицията за експлозията в Челси. Престрелката е започнала, когато полицаят се приближил към него.
Според информации в американски медии, прокуратурата вече е започнала да подготвя обвинения срещу Рахами.
Ахмед Хан Рахими е роден в Афганистан, но е натурализиран американски гражданин. Той е учил криминално право в Мидълсекс Каунти Колидж през периода 2010 – 2012 г., но не се е дипломирал. Семейството му, което живее над ресторант на „Америкън фрайд чикън“ в Елизабет (според изявление на кмета на града)е имало нееднократни проблеми с местната общност, т.к. ресторантът е бил денонощен.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас