НОВИНИ

Унгария ще предложи 6 точки за решаването на проблемите с миграцията на Срещата на държавните лидери по миграцията в Ню Йорк
Това бе съобщено от министъра на външните работи ан Унгария Петер Сиярто пред агенция МТІ. По думите му, много правилно е, че ООН се занимава с проблема на миграцията превдид фкта, че миграцията е станала глобален риск, и че е „дошло времето, да се дебатира този въпрос, като се използва по-скоро здравия разум, атколкото да имаме емоционално пренатоварени спорове“.

„Според позицията на Унгария, ние трябва да оснтоваваме нашите действия на международното право“, заяви той и подчерта, че „международното право ясно заявява, че правото на сигурен живот е фундаментално човешко право, но произволното избиране на една страна, като място за живеене, не е едно от фундаменталните човешки права“.
„Преди всичко, ние трябва да се справяме с причините за миграцията, което ознчава, че ние трябва да осигуряваме помощ където има беда, а не да докарваме бедата тук. Поради това, ние не трябва да насърчаваме 30-35 милиона човека, които са в близост до Европа да тръгнат за континента“, казва унгарският външен министър.
На второ място Сиярто поставя въпроса за заплахата от тероризма. „Трябва ясно да се разбере, че една миграционна вълна без какъвто и да било контрол, което води до нелегално пресичане на границите представлява огромен риск за сигурността и даде на терористичните организации възможността да вкарат техните терористи в Европа и в резулат, миграцията доведе до най-високата досега терористична заплаха в Европа“, заявява той.
„Трето, ние трябва изясним, че за всяка страна и за всяка държава е отговорността да опазва своите граждани“, казва Сиярто. Той разяснява, че в съответствие с това, „ние трябва да сложим край на лицемерните и често – долни обвинения, отправяни към страните, които опазват собствените си граници, и с това – техните собствени граждани. Трябва също така да бъде ясно показано, че 90% от нелегалната миграция е била докарана в Европа от криминални организации, което означава, че ние трябва да продължаваме борбата срещу контрабандистите на хора“, заявявя Сиярто.
На пето място Унгария ще предложи засилване на превантивната дипломация от страна на ООН за предотвратяване ескалирането на кризи, войни и военни конфликти, които се разразстват в близост до Европа.
„…ние и по-специално Западният свят, трябва да осъзнаем, че износът на демокрация носи със себе си сериозен риск, по-кокретно в райони като Близкия Изток и Северна Африка, които са населени от хора с напълно различен религиозен и културен произход от напр. Европа и от САЩ“, допълва министърът.
В допълнение, Сиярто се спира и на това, че има увеличаващо се голямо различие между политическите елити и народите във възгледите им по отношение на имиграцията, при това не само в Европа. „Докато политическият елит на определени страни е поддатлив към лицемерния подход към проблема за имиграцията, народите все повече виждат ситуацията като предизвикателство към сигурността“, казва Сиярто и допълва, че точно за ад се избегне такова различие, на 2 октомври в Унгария ще се проведе референдум по отношение на задължителните квоти за разселване на мигранти в страните от ЕС.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас