НОВИНИ

Немската полиция е арестувала друг бежанец-терорист, този път в района на Баден-Вютемберг, докато „небелият“ се е криел в център за бежанци в района Бьоблинген.

23-годишният, чието име не е съобщено е влязъл в Германия с първата вълна поканени от канцлера Меркел, т.е. през лятото на 2015 г. Той твърди, че е сириец и е бил идентифициран като „боец“ на „Джабхат ал-Нусра“ – сега префасонирала се като „Джаиш Фатах ал-Шам“ – издънката на „Ал Кайда“ в Сирия.
Джихадистът е бил арестуван, докато си е жиевеел на издръжка на немските данъкоплатци в лагер, разположен на улица Ейген-Болц (в Бьоблинген, който е на около 20 км. югоизточно от Щутгарт), според информация на “Focus de”.
Полицията е потвърдила, че той е влязъл в страната през септември 2015 г. и е бил идентифициран и арестуван след изтичане на данни – явно случайно изтървани от него или негови съучастници – които са били намерени във ВЛАК в Германия. Няма детайли, какво точно са намерили властите, но това вероятно може да хвърли светлина по въпроса как „не бял“ е използвал политиката на „отворени врата“, за да влезе в Европа като бежанец.
„Агенциите по сигурността в страната сега разглеждат от близо възможността, заподозреният джихадист да е дошъл в Германия дегизиран като бежанец“, коментира министърът на вътрешните работи на Баден- Вютемберг за „Frankfurter Allgemeine Zeitung“.
Според информация на офиса на местната прокуратура и полицията, при претърсването на жилището му са намерени два мобилни телефона, преносим компютър и (хартиени писмени) документи – всички доказателства към момента се оценяват от разследването.
На 12 септември, три други лица – твърдящи, че са сирийци – бяха арестувани в „център за бежанци“ в Германия по подозрения, че са членове на „Ислямска Държава“ (ИД). И тримата са били подали искания за предоставяне на убежище.
Специалисти от „GSG 9“ (анти-терористично подразделение) са извършили неочаквани проверки на три адреса в Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн, от където са били иззети телефони, компютърни (твърди) дискове и документи използвани от „спящата клетка“. Тримата – които също „не са бели“ – са на възраст между 17 г. и 26 г. – и са вкалрани в Германия през ноември 2015 г. „за да извършат мисия, за която са били информирани или да чакат за бъдещи инструкции“ (според изявление на прокуратурата).
Според изявлението на прокуратурата, на базата на наличната информация се „предполага с голяма вероятност“, че те са отишли в Германия „по заповед на “Ислямска Държава““.
Единият от тях – идентифициран като Махир ал-Х. – е станал член на терористичната организация през септември 2015 г. (в Германия е влязъл през ноември!), и е получил подготовка за работа с експлозиви и използван е на оръжие в Ракка, Сирия. През октомври той и двамата други заподозрени – Мохамед А. и Ибрахим М. – са получили паспорти, по 1 000 щатски долара ((кеш) и мобилни телефони с инсталирана специална програма за комуникации с ИД.
След това триото джихадисти е отпътувало в Турция, от там през морето са отишли в Гърция и към средата на ноември 2015 г. са пристигнали в Германия (няма информация през кои други държави са минали по пътя).
Според последните коментари на германската федерална полиция, властите са получили доклади за повече от 400 бежанци-терористи намиращи се на територията на страната.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас