НОВИНИ

Патриархът откри среща на мрежата за проучване на религиите и гибелните култове
На 22 септември Негово Светейшество Българският патриарх Неофит откри провеждащата се в Благоевград IX всеправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове. на тема „Фундаментализмът – вярност към традицията или модернизъм?”.

Форумът, чийто домакин тази година е Неврокопска епархия на БПЦ ще се проведе от 22 до 25 септември т.г. В негоучастват над сто духовни лица и специалисти по превенция от религиозни секти от всички православни страни, които ще изнесат доклади и ще се включат в дискусията по тазгодишната тема.
На международния форум присъстват представители от Поместните православни църкви: Александрийска, Йерусалимска, Антиохийска, Сръбска, Грузинска, както и от Кипър и Албания.
За първи път православните църкви от Европа и Азия се обединяват и изричат на глас заплахата от „Ислямска държава". Религиозният фундаментализъм и гибелни култове са във фокуса на 9-ата международна среща на православните центрове, чийто домакин е Благоевград. Това е мрежа, която работи целогодишно, уточни за БНР Неврокопският митрополит Серафим. Той допълни, че на срещата са дошли и експерти от държавни институции, които се занимават конкретно с проблематиката на сектите и деструктивните култури. Това е област, в която много ясно личи сътрудничеството и съработничеството между държавата и църквата, посочи още духовникът.
Някои от сектите крият своята същност зад друга дейност - като неправителствени и учебни центрове, но с времето могат да бъдат разпознати, алармират още от църковните структури. Необходимо е и с другите традиционни вероизповедания да се дискутират проблемите на фундаментализма, заяви още митрополит Серафим. „Това, което наричаме „Ислямска държава", не би трябвало да го свързваме само с принадлежност към исляма. Там има младежи, хора от Европа, кой знае с каква религиозна принадлежност. Но това е един екстремизъм, който е смъртно застрашаващ огромни общности от хора. Трябва да търсим начин да се съхраняваме, не егоистично всеки за себе си, а да търсим начин да бъдем в помощ на нашите ближни“, каза той.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас