НОВИНИ

Зад скандала с „буркините“ във Франция стои мюсюлманка-активистка и телевизионна мрежа
Селективно редактиран запис на млада мюслманка в т. нар. „буркини“ и начинът, по който се отнасят с нея на френски плаж всъщност се оказва постановка на австралийски телевизионен екип и мюсюлманка-активистка.

„Seven Network“ и семейството мюсюлмани австралийци, отлетели за френската Ривиера с цел да провокират хората на плажа в „расистка“ реакция относно „буркините“ дължат на травматизираните хора от Ница и Франция бързо извинение, пише Ема-Кейт Симпсън в материал за „The Australian“.
Редица вестници и телевизии по света излязоха с материали симпатизиращи и подкрепящи 23-годишната студентка Заенаб Алшелх, след като тази седмица се появиха нейни снимки предполагащи, че е била тормозена на френски плаж. Много от тях, вкл. ВВС съобщиха, че младата мюсюлманка (от Австралия) е била „изгонена“ от плажа, докато тя и семейството и били „посрещнати с обиди“.
Според разкритията на австралийските медии обаче, излиза, че всичко е било поредната „сапунка“, организирана от някакви активисти със значителното участие и подкрепа на медии, които дори не са се посвенили да „попреиначат“ истината по начин, отговарящ на замисления сценарии.
Шокиращите кадри и ситуация са излъчени в програмата „Sunday Night“ показват 23-годишната студентка по медицина от Сидни и родителите й активисти на плажа в Ница, където демонстрират „солидарност“ с любителите на буркини и други форми на „женски покривки“. На записа се чуват гласове, които „гонят“ и пр., но – тук идва наистина голямо НО. Според коментари на хора, които са били на плажа – вкл. човек, чийто глас е използван в програмата – плажуващите французи са гонели медийния (телевизионен) екип, който ги е снимал без разрешени (вкл. децата им).
За това стана известно едва сега, тъй като медийният екип качествено и добросъвестно е поотрязъл тук-там, монтирал това-онова и готово – отново имаме водещи заглавия и „непровокирана ислямофобия“, а французите са представени като „враждени към мюсюлманките“ (последният цитат от предаването).
Телевизията, някак си странно забравя, че правата на мюсюлманките в други – по-близо до Австралия – части на света са значително по-ограничени (ако въобще ги има) и дори представя студентката активистка и семейството и за „обикновени средностатистически мюсюлмани“.
Разкритията на „The Australian“ – който е вестникът с най-високи продажби в Австралия – показват, че баща й, Гауах Алшелх всъщност е ръководител на Асоциация за ислямски благотворителни проекти, която е основана от ливано-етиопското движение „ал-Ахбаш“ и често е критикувано и осъждано като „крайна секта“ на обикновените средностатистически австралийски мюсюлмани (вкл. организации) и дори е искано свалянето от ефир на тяхна радио станция, описана като „радикална“. Асоциацията, която обявява – ИСЛЯМЪТ Е ЕДИНСТВЕНАТА ИСТИНСКА РЕЛИГИЯ – дори е била замесена в разследване на специализирано звено по контра-тероризъм на полицията през 2015 г.
Освен явно доста крайно ортодоксалните религиозни възгледи на семейството, постановката на австралийската медиия е преминала в откровена манипулация, тъй като опитът на студентката да научи французите на толерантност е попаднал в неблагоприятна среда – просто плажуващите са се усетили, че цялата ситуация „намирисва“ (цял материал на „Nice-Matin“) и положението е „спасено“ от монтажистите.
Французойка, която е била на плажа с децата си разказва за „Nice-Matin“, че цялата ситуация е била „повече от подозрителна“.
Тя и семейството й са видели в някакв момент камера на няколко метра от тях и „тогава мъж и две жени в буркини пристигнаха. Те се разхождаха напред-назад между нас за няколко минути, след това спряха и седнаха точно пред обектива на камерата. И ние веднаха се запитахме, това някаква постановка ли е…“.
Въпреки това, Зейнаб Алшелх настоява, че е била „заплашвана“ и че й е било казано да напусна и студентката по медицина заявява: "Най-малкото в Австралия, ако има някакъв расизъм тук или там нещо такова, но поне правителството не казва, че е ОК, да бъдеш расист по отношение на когото и да било."
Информация за това, кой е финансирал „образователното“ пътуването от почти 17 000 км. – по въздух – на поне тричленно семейство-актинвисти няма, но „The Australian“ предлага следващият път „Seven“ да финансира подобно пътуване на Зейнаб в Кралство Саудитска Арабия или Иран, където тя да си махне забрадката или поне кандидат лекарката да отиде до Египет и със скрита камера да засмене лекарската практика за генитално осакатяване на огромна част от малките момиченца.
Е, явно с активизма и свободата се приключва до смехотворни постановки и „плюене“ по „нетолерантните“, защото самата Зайнеб казва за „Inquirer“: "Аз няма да се изложа на такава опасност – и още повече, те не проповядват СЕКУЛАРИЗЪМ (като Франция), те просто правят това, което си искат“.
Е, значи цялата работа е СРЕЩУ СЕКУЛАРИЗМА, а не защото някой е нетолерантен или нещо подобно.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас