НОВИНИ

Известният йордански писател Нахед Хаттар бе убит от ислямист пред сградата на съда в центъра на Аман, където той трябваше да бъде съден за богохулство – за разпространена във Фейсбук карикатура срещу джихадистката терористична групировка Ислямска държава.

Убиецът е стрелял в Хаттар три пъти, не е правил опит да бяга, не е оказа съпротива при задържането му.
Хаттар (56 год.), който бе християнин и симпатизант на сирийския прездинт Башар ал-Асад, бе един от първите писатели и журналисти в региона, открито заявили позицията си по войната в Сирия и за преобладаващите сред сирийската опозиция джихадисти. Той бе задържан през август за това, че е постнал във Фейсбук карикатура, която била „обидна за мюсюлманите“. След като бе разпитан, той бе оставен в ареста по обвинения в „расизъм и подклаждане на религиозно противопоставяне “.
Прокурорът Абдуллах Абдул Гханам освен това обвини Хаттар в „обида на религията“ чрез „публикуване на материали, снимки или риснки с намерение да се наранят религиозните чувства и вярата“.

25 09 2016 Jordan HattarТова е публикуваната от Хаттар карикатура, която бе озаглавена „В Рая" - "Господът на Даеш“ (съкращение от арабски на Исилямска държава в Ирак и Сирия – старото име на Ислямска държава – бел.ред.).
На нея е изобразен джихадист, лежащ с две жени в луксозна палатка – в Рая. Господ надзърта през входа на палатката и пита: „Добър ден, Абу Салех, нуждаеш ли се от нещо?“. Джихадистът отговаря: „Да, Господи, донеси ми друга чаша с вино и кажи на Джебраил (Архангел Гавраил) да ми донесе фъстъци. След това, ми изпрати един безсмъртен слуга да изчисти пода и масата и да изнесе празните чинии!“. След това, джихадистът добавя: „Не забравяй да сложиш и една врата на палатката, така че следващият път да почукаш – преди да влезеш, твое блаженство“.
Според специалисти, за целите на сатирата, Хаттар е сменил думата „'Subnallah” (Славата е за Аллах) със „'Subhanekh” (Негово светейшество), което би могло да звучи (за някои) като светотатство.
Карикатурата предизвика незабавна остра реакция и Хаттар писа във Фейсбук, че неговото намерение не е било да обиди мюсюлманите, а просто да покаже, как джихадистите от Ислямска държава виждат Господ в Рая.
След като новината за убийството на Хаттар бе разпространена, много опозиционери в Сирия изразиха в социалните мрежи своята радост от станалото.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас