НОВИНИ

Европолитиците продължават да работят усилено за „доброто“ на Европа – чрез приемане на нови мигранти и чрез даване на нови огромни финансови средства на страните, които са и сред „основните доставчици“ на мигранти.

Президентът на Европейския парламен Мартин Шулц се застъпи за идеята, с Египет да бъде сключена сделка за ограничаване на миграционните потоци по модела на тази с Турция. В изявление за Süddeutsche Zeitung, той заяви, че „трябва да се върви по същия път“, и че споразумението с Анкара „показва, че подобно сътрудничество е възможно, без да се изоставят нашите принципи“. По отношение на Египет той добави, че споразумението с тази страна трябва да бъде „всестранно“ и не ограничено до фнансова помощ, а също да обхваща и въпроса с мигрантите.
На подобно мнение е и канцлерът на Германия Ангела Меркел, която в събота (24 септември) призова да се осигурят сделки с трети страни, за да се връщат обратно мигрантите, които не отговарят на критериите за предоставяне на убежище. На срещата на държавните лидери на страните по т.нар. Балкански маршрут на мигрантите, тя заяви, че континентът „трябва да спре нелегалната имиграция като в същото време остава верен на нашите хуманитарни принципи“. За таци цел, според нея е „необходимо да се постигнат споразумения с трети страни, по-конкретно в Африка, но също и с Пакистан и Афганистан… така че, да стане ясно, че онези, които нямат право да стоят в Европа, могат да се върнат оратно в техните родни страни“.
В същото време, Меркел настоява и останалите страни от ЕС да поемат повече мигранти. „Предвид, колко много бежанци са вече с нас (Германия – бел.ред.), други държави от ЕС ще трябва да се включат“, каза тя на пресконференция след срещата.
За да стане по-пълна „картинката“, трябва да се спомене и изявлението на домакина на срещата във Виена – канцлерът на Австрпия Кристиян Керн. „Никога няма да може да се затвори напълно границата, но за Германия вече стана твърде много и аз разбирам загрижеността“, каза той. По думите му, за да се намали натиска от мигрантите от Северна Африка, трябва да се сключат финансови сделки с Нигер, Мали, Египет и Сенегал, като те трябва да бъдат подобни на сделката межд ЕС и Турция.

Срещнаха се във Виена, говориха за миграционната криза и… както винаги – не се разбраха

Интересно, всички те сочат сделката с Турция, като пример, образец, по който следва да бъдат скльчени подобни сделки и сдруги страни. Дали на всяка от тях ще бъдат дадени поне по 3 млрд евро, а гражданите им ще получат визови облекчения (вкл. и падане на визите)? Ако да – от къде точно ще вземе ЕС необходимите му средства? И още, както заяви българският премиер Борисов, на срещата във Виена, той е настоявал, сделката с Турция да бъде продължена и след декември. Ако тя е пред провал, за какъв пример и образец може да послужи?
От друга страна, в рамките на разлчни програми, ЕС непрекъснато „налива“ огромни финансови средства в тези страни, но те продължават да „доставят“ огромни количества мигранти. Практиката е доказала, че подобни мерки са абсурдни, още повече, че всички в Европа са наясно, че даването на парите съвсем не означава, че миграционният натиск от тези страни ще намалее. По-вероятно е да се случи точно обратното и Европа ще остане в същата печално парадоксална ситуация, в която се намира в момента – плащаме на правителствата на държавите огромни суми, а след това на собствена територия издържаме и мигрантите, пристигнали от тях.
Прави впечатление и друг факт – европейските политици съвсем произволно и безотговорно боравят с термини като „бежанци“, „търсещи убежище“, мигранти… и ги използват в зависимост от моментната политическа необходимост.
Всъщност, огромното мнозинство от пристигащите, не само че не са „бежанци“, те дори трудно се вписват и в понятието „икономически мигранти“ в неговия традиционен смисъл – мигриране в търсене на по-добре платена работа, по-добри условия на труд и т.н. Когато човек става икономически мигрант, най-малкото което може да направи е, да носи със себе си документи за самоличност и документи за завършено образование, професионална подготовка и трудов стаж… Но сега е точно обратното – повечето от мигрантите са без всякакви документи, масово лъжат за своята възраст, национална принадлежност, образование и професия и за причините, които са ги накарали да „тръгнат на път“. Нещо повече - почти всички те не само че не си търсят работа, но дори и нямат намерение да работят.

99% от спасителите на европейската икономика са безработни

За сметка на това обаче, много от придобилите статут на бежанци/закриляни лица редовно си „ходят“ на посещения („ваканция“) в страните, от които са „избягали поради преследвания, войни, насилия“ и т.п.

Избягал от Сирия: Разбира се, че ще отидем на почивка в Сирия

Наглост: "Бежанци" си ходят на почивка в страните от които са избягали

Реално, тези лица „идват в Европа за да подобрят материалното си състояние“, а не да работят – оценката дадена от представители на граничната служба на ЕС – Фронтекс и се отнася за мигрантите дошли на гръцките острови в Егейско море от Турция. Но тя важи в пълна сила и за всички останали.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас