НОВИНИ

Две момичета на 17 г. и на 19 г. от Ница са били задържани от френските власти по подозрения в планиране на терористична атака „дирижирана“ от не безизвестният френски джихадист Рашид Касим, който в момента е в Сирия.

Двете, живеят в същият район на Ница, в който е живял и тунизиецът Мохамед Лахоуайедж Боулел, който изби повече от 80 човека с камиона си на 14 юли.
При претърсването на домовете им властите не са намерили никакво оръжие, но те са признали, че са в контакт с Касим, който се подвизава из различни райони на Сирия и Ирак, контролирани от „Ислямска Държава“ (ИД).
„Те признаха, че са планирали насилствена атака под влиянието на Рашид Касим преди да се откажат от плановете си“, коментира източник от разследването, цитиран от АФП.
17-годишната, която преди не е попадала в радара на разузнавателните служби е признала, че „мрази войниците“ и е била обвинена пред септември във връзки със заподозрян в тероризъм (не, че Касим крие принадлежността си към ИД, която е терористична организация „без подозрения“!).
19-годишната е позната на разследващите, заради контакт с друг френски гражданин, който е вербувал за ИД, Омар Диабу. Когато е била на 17 години, тя е планирала да пътува в Сирия.
Установено е, че Касим е бил в контакт чрез „Telegram“ с редица хора, които са осъществили атаки във Франция или са били арестувани по съмнения за планиране на такива. Т.е. ако се възползваме от странно защо дипломатичния език на разследването – Касим е лице заподозряно във връзки с терористи или лица, заподозрени в планиране на терористични атаки, т.е. отново терористи. Самият той (на снимката в ляво), неколкократно се е появявал в „рекламни клипчета“ в различни социални мрежи, в които призовава за атаки във Франция.

Откриха кола с бутилки с газ до катедралата Нотр Дам в Париж

Задържаха още една двойка заради колата с газови бутилки до Нотр Дам
Разследването вярва, че той е направлявал трите жени, заподозрени в търсене на начин да взривят Нотр Дам с колата с газови бутилки паркирана в близост до катедралата.
Според френските власти, той е „вдъхновил“ (вероятно с клипчето и снимките с отрязана глава) и джихадистката атака срещу свещеника и църквата в Нормандия.

Ислямистки терористи заклаха свещеник и раниха хора в църква във Франция
В общи линии, във Франция терористи няма, само лица подлъгани от заподозрения в тероризъм лош Касим, който френските власти могат да допипат – в момента – на „кукуво лято“, а обвиненията за връзки с вероятен терорист са доста по-меки по отношение на последствията от тези в тероризъм.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас