НОВИНИ

В България се увеличава броят на заловените нелегално влезли в страната мигранти и на трафикантите на хора, които „работят“ с тях. Все повече са и случаите на използване на фалшиви документи. Малка част от тях с дадени на съд, а присъдите по принцип са много леки.

Районна прокуратура-Свиленград извършва разследване по три бързи производство спрямо чужди граждани за незаконно преминаване на границата и ползване на неистински официални документи. На 21 септември 2016 г. на ГКПП-Капитан Андреево, при влизане от Турция в България, е бил задържан 26-годишният И.Р., гражданин на Пакистан. Той представил на граничните служители преправен малайзийски паспорт, за който платил 1400 долара в гр. Истанбул.
На 23 септември 2016 г. на ГКПП-Капитан Андреево, при влизане от Турция в България, е бил задържан 26-годишният сирийски граждани Ш.А., който представил поставен в паспорта му неистински немски визов стикер. Според обясненията му, той платил 800 долара за документа в Ливан.
На 24 септември 2016 г. на ГКПП-Капитан Андреево, при влизане от Турция в България, е бил задържан 28-годишният Н.С., гражданин на Тунис, който представил фалшиво белгийско разрешение за пребиваване на чужденец в Белгия. С него се снабдил в Тунис срещу сумата от 1000 евро.
С постановление на наблюдаващ прокурор тримата чужденци са задържани в следствения арест за срок от 72 часа.
За периода от 12 до 26 септември 2016 г. в Районна прокуратура–Свиленград са били образувани общо 21 бързи производства срещу 36 лица и 11 незабавни производство срещу 11 лица за незаконно преминаване на държавната граница и за ползване на неистински документи за самоличност.
На 23 септември 2016 г., в 6,15 часа на жп гара Капитан Андреево, пристигнал товарен влак, пътуващ от Турция за Румъния. В него се превозвали автомобили за Румъния. При проверката в единия от вагоните, около колите, били открити 32 лица, от които 12 мъже, 7 жени и 13 непълнолетни деца. Всички те били сирийци от кюрдски произход. Според техните обяснения, на същата дата през нощта, били събрани от турски каналджии в района на гр. Одрин, след което транспортирани и натоварени на товарен влак в района на ГКПП - Капъ Куле. Те твърдят, че платили между 500 и 1300 евро на човек на различни каналджии в Турция, за да бъдат преведени през границата в Република България. Целта на пътуването им била да стигнат до Германия и други европейски държави. Някои от тях до момента са направили няколко опита да влязат в страните на Европейския съюз през границата с Република Гърция и българо-турската граница, но били връщани. Районна прокуратура-Свиленград е образувала 12 бързи и две незабавни производство срещу мигрантите за незаконно преминаване през границата на страната – престъпление по чл. 279 от Наказателния кодекс.
Районна прокуратура-Свиленград извършва разследване и по образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за подпомагане на лица, незаконно влезли в страната, да преминават през нея. На 19 септември 2016 г. в землището на гр. Свиленград е бил намерен изоставен лек автомобил, в който били превозвани осем иракски граждани. Те са задържани и срещу тях са образувани дела за незаконно преминаване на границата от Турция през Гърция в България. Водачът на автомобила, който ги е посрещнал се издирва от полицията.
Наказание от осем месеца „лишаване от свобода“ с изпитателен срок от три години получи Николай Белев от гр. Видин след сключено споразумение с Врачанската районна прокуратура.
На 13.10.2015 г., на път Е79, в землището на с. Бели извор, с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага в нарушение на закона подсъдимият подпомогнал 27 чуждестранни граждани да преминават през страната, трима от които ненавършили 16-годишна възраст. За целта той използвал товарен автомобил марка „Форд транзит“, собственост на друго лице.
Междувременно Районна прокуратура – Ихтиман задържа и привлече като обвиняеми Е. Й. от гр. София и Т.С. от гр. Радомир за подобно престъпление.
На 16.09.2016г. на автомагистрала „Тракия“, в землището на с. Вакарел, двамата обвиняеми, в съучастие като съизвършители, подпомогнали петнадесет чужденци с афганистанско гражданство, между които три непълнолетни лица, незаконно да преминат в страната ни. Деянията са извършени чрез използване на два леки автомобила – „БМВ“ и „Пежо“.
По искане на Районна прокуратура - Ихтиман съдът взе мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата обвиняеми. Разследването по случая продължава.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас