НОВИНИ

Представители на американските разузнаватели и контратерористични служби предупредиха, че военната кампания за унищожаването на „Ислямска Държава“ (ИД) в Ирак и Сирия ще създаде „терористична диаспора“ в Запада и ще изложи САЩ на период от „продължителна уязвимост“ за години.

„Така нареченият „Халифат“ ще бъде смачкан“, заяви директорът на ФБР, Джеймс Коми пред сенатския комитет по вътрешна сигурност и правителствени въпроси във вторник.
По думите му, предизвикателството ще бъде, че при унищожаването ще се измъкнат „стотици много опасни хора“ и ще „има терористична диаспора за известно време в следващите от две до пет години, каквато ние никога не сме виждали преди“.
Според оценките на американските разузнавателни служби, повече от 40 000 лица – сред тях 7 600 от западни държави – са отишли в Сирия и Ирак, като повечето от тях са се присъединили към ИД.
Според Коми, когато тази терористична организация бъде редуцирана до „бунт, тези УБИЙЦИ ще изтекат и те ще опитат да дойдат в Западните страни и е опитат да дойдат тук, за да УБИЯТ невинни хора“ и „ние трябва да се подготвим“.
Изявлението за т. нар. „терористична диаспора“ не е ново, а всъщност някои от тези „убийци“, вече са в европейските държави, но поне за момента „подготовката“ явно се свежда до наблюдаването им от службите или въдворяването в „центрове за дерадикализация“, въпреки, че за „убийците“ – както ги определя директора на ФБР – има ясно разписани наказания в законодателството и те в никой случай не са наблюдение или „превъзпитание“.

ФБР заговори за терористична диаспора.
Изявленията му в голяма степен отразяват, очертаващият се консенсус в американската разузнавателна общност за избуяването на диаспора от т. нар. чуждестранни бойци търсещи осъществяването на атаки о типа „самотен вълк“ в техните родини след падането на ИД.
Според директора на Националния център за контра-тероризъм, Николас Расмусен, това не е изненадващо и „ни поставя в период на продължителна несигурност“, с който според него никой от тях не е ОК,, но „това е реалността“.
Той отбелязва, че по негово мнение загубите на бойното поле или загубата на територия „няма да бъде достатъчна за пълното унищожаване на терористичните възможности на групата“.


Изявленията им са направени в навечерието на бомбените атаки в Ню Джърси и Ню Йорк.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас