НОВИНИ

Главнокомандващият на либийската армия маршал Халифа Хафтар е изпратил послание на руския президент Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу с молба за започване на доставка на стрелково оръжие и техника.

„Либийците молят да им изпратим не само стрелково въоръжение, но и техника, в т. ч. самолети“, разказва източник на „Известия“.
По думите му, освен това либийците са поискали от Москва да „започне в Либия военна операция против ислямистите по типа, който сега се провежда в Сирия“.
Източникът е съобщил още, че посланикът на Либия в Кралство Саудитска Арабия, Абдел Бассет ал-Бари е посетил Москва, и че по време на посещението е отправена молбата за започване на антитерористична операция.
Той е отбелязъл още, че Русия ще трябва да се погрижи за въпроса за контрола на доставката на оръжия, но този проблем може да се реши с привличането на руски военни съветници с предоставянето им на широки пълномощия.
Почти успоредно със тази информация, редица западни агенции съобщиха, че влиятелният либийски генерал е отхвърлил правителството договорено от ООН и е заявил, че на страната по-добре ще служи лидер с „високо ниво на военна експертиза“.
В серия писмени отговори на въпроси на АП, Хафтар е заявил, че неговата армия признава властта на либийския парламент (базиран в източната част на страната) и отхвърля правителството в Триполи (на запад).
На въпрос дали той възнамерява да търси по-висока позиция, Хафтар заявява, че страната първо се нуждае от сигурност, политическа и социална стабилност и той няма да отговаря на въпроса, докато това не бъде постигнато.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас