НОВИНИ

Нова Агенция на ЕС за охрана на границите
Комисарят по миграцията и вътрешните работи на ЕС, Димитрис Аврамопулос съобщи, че новата агенция на Съюза по охрана на границите във връзка с т. нар. „миграционна криза“ ще започне работа през октомври.

„На 6 октомври, аз ще дам старт на работата на Европейската агенция по охрана на границите и брегова охрана“, заяви той, цитиран от ТАСС.
Основната функция на тази (поредна) структура ще бъде съдействието на външните страни от Съюза в охрана на границите до отделяне на „граничари“ з оказване на поддръжка нанационалните сили за пресичане на нелегалната миграция и трансгранична престъпност.
Първоначално в щата на Агенцията ще има около 1.5 хил. човека и това ще бъде първата силова структура на ЕС, подчинена на НАДНАЦИОНАЛЕН ЕВРОПЕЙСКИ ОРГАН – тя ще има собствен персонал и ще получи възможно изпълнение на полеви задачи (т.е. наднационална структура овластена да действа на дадена територия от ненационални органи!), а няма само да работи в сферата на координиране на действията на националните специални служби. Важен момент е, че обикновено граничните структури се водят структури в сферата на сигурността и охраната, а НЕ СПЕЦИАЛНИ – под специални обикновено се разбира тези, които се занимават с РАЗУЗНАВАНЕ (вътрешно и външно) и ТЕРОРИЗЪМ (контра-тероризъм и анти-тероризъм).
Освен това, структурата ще бъде упълномощена да осигурява развитие на сътрудничеството на граничните служби на съседните страни – т.е. ДА СЕ НАМЕСВА В ДВУСТРАННИТЕ ОТНОШЕНИЯ НА СТРАНИТЕ – за подобряване на охраната на границите.
Идеята за създаването на нова служба на ЕС на базата на съществуващия FRONTEX е била представена от ЕК в качеството на една от ответните мерки на миграционната криза - да не си помисли някой, че е в подкрепа на бляновете на брюкселската администрация да изземе суверенитета на националните власти и в крайна сметка да унищожи националните държави в Европа, превръщайки ги в СЕЩ (Съединени Европейски Щати), но по-скоро в СЕСС (Съюз на Европейските социалистически субекти).
Експериментъ стартира у нас, не защото България е НАЙ-СТАРАТА национална държава в Европа, а защото преди няколко десетилетия ни наричаха „16-тата република на СССР“. Е, сега, явно сме „най-верният субект на администрацията в Брюксел“. В потвърждение на това е и изявлението на премиера Борисов на 17 септември, когато той, очевидно "с гордост", ни съобщи, че европейската гранична полиция стартира в България - от 6 октомври... E, бързо ще разберем, дали тя ще възпира мигрантите или ще се оправдаят най-лошите ни опасения, че точно както правят досега Фронтекс и участниците във военноморската операция на ЕС в Средиземно море (операция "София") по отношение на Гърция и Италия, европейските гранични полицаи просто ще улесняват, насочват и транспортират мигрантите от границата към центровете във вътрешността на България.
Освен това, ЕК отбелязва, че остава в сила режима на временен контрол на границите на Германия, Дания, Швеция, Норвегия и Австрия, а ЕС ще продължава да ИЗПЛАЩА на бежанците в Турция по 30 евро всеки месец, за да им даде „усещане за нормалност“ – каквото НЕ Я ИНТЕРЕСУВА дали имат европейските граждани.
Според изявлението на ЕК, „обстоятелствата по места“ не са се променили и затова в петте страни временият режим на границите ще продължи.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас