НОВИНИ

Парламентът прие окончателно забраната за носене на облекло, скриващо напълно или частично лицето, на публични места.

Забраната ще важи за всички официални институции и обекти, за селата и градовете, свързани с представяне на административни, образователни или обществени услуги, както и в местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации.

Според приетия закон, облекло, прикриващо или скриващо лицето, са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето. При носене на такова облекло на публично място наказанието е с глоба в размер на 200 лв. за първо нарушение, в размер на 1 500 лв. за всяко следващо, а ако нарушителите са длъжностни лица, глобата е в размер на 500 лв. за първо нарушение и 2 000 лв. за всяко следващо. Разпоредбите на закона няма да се прилагат, ако носенето на облеклото се налага по здравословни причини, от характера на упражняващата професия, в рамките на спортни, културни и образователни или други подобни прояви, в молитвените домове на регистрираните вероизповедания и когато със закон е установено друго.
Преди началото на дебата по законопроекта от ДПС предложиха обсъждането му да отпадне от дневния ред на Народното събрание, тъй като според тях се дава повод на реваншистки, радикални, нездрави сили. По-рано днес от ДПС настояха да се отложи дебатът, тъй като въпросният закон уязвява законността и дава повод на реваншистки сили за мъст и се превръща в израз на ислямофобия. „За да угодите на Патриотичния фронт, за да си гарантирате безметежно управление още няколко месеца, вие сте готови на всичко, дори и да приемате антидемократични текстове“, каза Казак. „Нито един от тези атентатори не е бил забулен, със скрито лице или закрит. Философията на всички тези хора е "С открито лице пред Бога", подчерта пък Ибрямов. Парламентарната група на ДПС напусна залата, а лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан също се обяви против закона. „Каквото и наименование да дадете на този законопроект, то неговата цел е ясна - нацистко отрицание на културното различие в българското общество.“, заяви той, цитиран от БНР.
Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт заяви, че законът е необходим, защото „Този закон е опит да се спре радикализмът, разделянето на обществото и неговото противопоставяне на религиозна основа. Ако нямаше подобни ексцесии в Пазарджик и на други места, подобен закон едва ли щеше да се роди в това Народно събрание“.
Валери Жаблянов от БСП добави, че подобно законодателство не е чуждо и на Турция – „Такова законодателство е приемано през 1925 година. Мустафа Кемал Ататюрк със закон отменя носенето на фесове в османската империя и на друго религиозно облекло“, каза той.
Красимир Велчев от ГЕРБ заяви, че законът не е насочен срещу религиозни общности и не е репресивен. „80% от разкриваемостта на престъпленията във всяка една държава вече се дължат на системите за видеонаблюдение. Как хората в тези институции ще си гледа работата, като ние ги спъваме, не даваме възможност те да направят разкриваемост“, риторично попита той.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас