НОВИНИ

В регион Лигурия беше приет закон, с който се налагат нови норми за изграждане на сгради с религиозни нужди. Той широко се възприема като „закон за забрана на джамиите“.

Текстът на закона, внесен от Северна лига и приет с малкото мнозинство (16 гласа срещу 15), с което партията разполага, предвижда изграждането на нови места за религиозни нужди/молитви да бъде съобразено с „пейзажа на Лигурия“. Предвижда се също, изграждането на такива сгради да бъде одобрявано на местен референдум. Реално, по този начин се осигурява възможността на гражданите на местно ниво да отхвърлят изграждането на джамии, по повод на което в Лигурия (както и на други места в Италия) вече имаше много протести.
Подобни закони бяха приети по-рано и от Ломбардия и Венето, но този в Ломбардия беше отхвърлен от Конституционния съд.
Представителите на партията Движение 5 звезди вече обявиха новия закон за „антиконституционен, но той има и поддръжници. Комисарят по градското планиране Марко Скажола заяви, че „Нека неясни правила да не прескачат общините и гражданите. Спазването на общите характеристики на лигурийския пейзаж поставя край на анархията надхитрявент и е достойнство, а не грешка“ (Л’Очидентале)
На подобно мнение е и местният лидер на Форца Италия – Вакареза, който заяви: „Демократическата партия и Движение 5 звезди говорят за гражданска активност само когато на им е удобно. Референдумът ще търси вижданията на гражданите - засегнати от новите религиозни сгради и ще осигурява сигурността“.
Истината е, че с приемането на новия закон се осигурява запазването на културния облик и италианското културно наследтво и традиции в Лигурия и до известна степен се предотвратява ислямизацията.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас