НОВИНИ

В интернет бе разпростанен видеозапис с обръщение на лидера на джихадистката терористична групировка Ислямска държава Абу Бакр ал-Багдади към собствените му бойци. Той отправя апел към тях, да не изоставят „Халифата“ в тези трудни за него моменти.

„Халифът“ предупреждава джихадистите, че „всички“ са и ще бъдат срещу тях и без тяхната помощ, ИД трудно ще премине през тези тежки за нея времена. „Нашата мюсюлманска общност (Умма – бел.ред.) преминава претрудно време по нейния път. Този период видя масивни промени в нейния път, (ако севърнем) назад в историята на Халифата. Скъсването на границите (по линията) Сайкс/Пико позволи на джихадистите да започнат да се появяват по (целия) ислямски свят и вътре в техните собствени страни. Поради това, всеки ще бъде, и е срещу нас. Днес, муджахидините са все още в Халифата, и онези, коитоса свързани с него все още се бият за мюсюлманската революция“, казва Багдади.
Апелът на Багдади идва на фона на все по-големите загуби в сили и територия от страна на терористичната групировка в Ирак и в Сирия, а също и на съобщенията, че операцията по освобождаването на Мосул в Ирак ще започне скоро. Според някои информации, на терористите е било разпоредено, да концентрират възможно най-големи сили на територията на Сирия – за сметка на Ирак.
Един от „особените“ моменти в обстановката е, че подкрепяни от САЩ и Турция сили се приближават към една от крепостите на джихадистите в Сирия – малкия град Дабък (достигнали са на около 5 км от него и турската артилерия го обстрелва), който според разпространено сред тях вярване, основано на „пророчество“, ще бъде място на „последната битка“, с която ще започне Апокалипсиса. Според тях, малкото градче Дабък в северната част на провинция Алепо, ще стане свидетел на „основната апокалиптична битка с армиите на неверниците“, в резултат на която ще загине цивилизацията. Според статия в списанието на ИД, което също се нарича „Дабък“, дори е публикуван пропаганден материал на джихадистите, в който се цитира йорданеца Абу Мусаб ал-Заркауи, основател на първообраза на ИД – организацията Тауахид ва уал-Джитах (Единобожие и джихад). Според списанието, той е заявил: „Искрата беше запалена тук в Ирак, и нейната топлина ще продължи да се засилва – с позволението на Аллах – докато тя изгори кръстоносните армии в Дабък.“

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас