НОВИНИ

Загрижено, какво би се случило с отношенията между Германия и САЩ, ако президентските избори там бъдат спечелени от Доналд Тръмп, правителството на германия изпраща свои представители за конфиденциални срещи с негови съветници.

Срещата между емисарите на Берлин и Тръмп е била дискретно проведена още през април и на внимателно подбрано място – с нищо особено не забележимо кафене във Вашингтон, пише немският Шпигел. От немска страна е участвал Маркус Едерер, държавен секретар в МВнР на Германия, а от страна н Тръмп – Сам Кловис.
Целта на Едерер е била да азбере, какво би означавола за немско-амириканските отношения победата на Тръм в прези5дентските избори. И още – доколко Тръмп е сериозен в своите ярстни изявления по външната политика на САЩ?
Доскоро, немското правителство не разглеждаше като сериозна възможността, Тръмп да спечели изборите. Дори, в едно доста нехарактерно за дипломатите изявление на външния министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, наскоро описа Тръмп като „проповедник на ненавистта“.
Но сега изглежда, че нещата се променят. И пре следващата седмица, генералният секретар на ХСС (сестринската партия на ХДС на Ангела Меркел в Бавария) Андреас Шойер ще отпътува за САЩ – за да следи лично и от близо битката за президетския пост. Освен това, МВнР на Германия се опитва да установи някакви контакти с лагера на републиканците, но говорителят на Тръмп Джейсън Милър отказва вяскакви коментари на темата.
Независимо от трудностите, изглежда, че съзадената през април връзка (с Кловис) все пак дава някакви възможности за обмен на информация, защото той е един от малцината, упълномощени да говори от името на Тръмп. Според Шпигел, точките за контакт на Кловис с немското правителство са представител на МВнР на Берлин, а също и посланикът на Германия във Вашингтон Петер Витиг.
Самият Кловис (бивш полковник от армията на САЩ) изцяло споделя вижданията на Тръмп за приоритизиране на инересите. „Ние няма да пролеем и капка кръв или да похарчим и един долар, ако ние не знаем точно, какъв ще бъде резултатът, или поне да имаме понятие, какво е предвиждането“, цитира вестникът думите му пред група европейски дипломати и експерти.
Според съобщенията на посланика на Германия, потвърдени от Кловис, положението със запазването на НАТО, което бе определено от Тръмп като „отживелост“, не са чак „трагични“, защото Тръмп, като бизнесмен, „преговаря винаги и всичко“. На подобно мнение е и координаторът по трансатлантическите отношения към правителството на Меркел Юрген Хардт. Той вярва, че „Тръмп не би изложил лекомислено на риск солидните връзки“ (между двете страни). Повечето експерти са на мнение, че ако бъде избран, Тръмп ще фокусира своето внимание върху бъдещите разходи на/за НАТО и поради това, неговата победа би излязла „доста скъпа“ на европейските съюзници на САЩ и в частност на Германия.
В Берлин не са особени оптимисти и по отношение на икономическите връзки. Според вътрешен анализ на министерството на финансите на Германия, цитиран от Шпигел, победата на Тръмп би довела до „намаляващ се БВП, по-малко работни места и по-висока безработца“, които ще се отразят негативно на износа на Германия за САЩ. Нещо повече, в доклада се казва, че икономическите идеи на Тръмп са в разрез със законите на САЩ и поради това, не биха могли да „осигурят основата за реалистична икономическа политика“. (Интересно, защо не се разглежда обещаната от Тръм прояна в законите на САЩ, а също и в международните договори?)
Разбира се, в Берлин не могат да „отминат“ и нападките на Тръмп лично срещу Меркел – независимо, че именно с тях, той си спечели много поддръжници в Европа. Тръмп счита Меркел за социалистка от старата школа, описа миграционната й политика като „катастрофална“, а когато наскоро Хилари Клинтън предложи, САЩ да приемат повече сирийски бежанци, той я нарече „Ангела Меркел на Америка“ – което би трябвало да се възприеме (и се възприе от много американци и европейци) като обида…

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас