НОВИНИ

Папа Франциск отслужи меса през рекордно малък (за неговите задгранични пътувания) брой присъстващи в Тбилиси, Грузия. Грузинската православна църква също не изпрати делегация на месата.

Според официалните данни, католиците в Грузия са малко – около 1% от населението или около 37 000 човека. Въпреки това, повечето от тях не дойдоха на месата, проведена на стадион за 25 000 зрители в столицата Тбилиси. На нея присъстваха едва около 3 000 човека.
В допълнение, очакваната от Ватикана делегация от Грузинската православна църква, която да представлява партиарха й католикос Илия ІІ, също не се появи. Два дни преди идването на папата, католикос Илия ІІ разпространи изявление, че православни не могат да участват в католически меси поради доктриналните различия, датиращи още от Схизмата през 1054 г., с която Християнството се разделя на два основни клона. Въпреки това, във Ватикана са се надявали, че все пак, ще има представители на католикоса на месата и дори се е наложило, заключителните думи на папата които са били за благодарности към представителите на патриарха им, да бъдат заменени с благодарности към присъстващите православни…
Информационните агенции отбелязват, че на месата е бил президентът на Грузия Георги Маргвелавили, който е православен. Но пък не споменават, че е там в качеството си на държавен глава, какъвто по протокол е и папа Франциск.
За да бъде по-пълно унижението на папата, престоят му в Грузия беше съпътстван от протести срещу визатата. Дори по време на месата, пред стадиона имаше демонстранти с плакати „Ватиканът е духовен агресор“ и „Папа, върховен еретико, ти не си добре дошъл в православна Грузия“. Франциск пристигна в Грузия в петък вечерта и се срещна с патриарх Илия ІІ, като за тази вечер бе предвидена втора среща, а утре папата ще отпътува за Азербайджан.
Напоследък, популярността на папа Франциск в ЕВропа (вкл. и в Италия) намалява, най-вече заради водената от него политика за приемане в Европа на всички желаещи мигранти от Азия, Африка и Близкия Изток.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас